
Mogelijk twee doden in VS door problemen met hartkastje Philips
EINDHOVEN (ANP) - Twee sterfgevallen in de Verenigde Staten worden in verband gebracht met een niet goed functionerend medisch hartkastje van Philips. Een woordvoerder van het zorgtechnologieconcern bevestigt na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad dat de overlijdens "mogelijk een link hebben" met het apparaat.
Philips kreeg signalen over een mogelijk probleem met de draagbare hartkastjes, die niet in Europa verkocht worden. Daarop heeft het bedrijf een probleem in de softwareconfiguratie vastgesteld, aldus de zegsman. Philips heeft dit gemeld bij de klanten en bij de Amerikaanse toezichthouder FDA. De producten worden in de VS niet teruggeroepen, maar Philips heeft artsen wel aangepaste instructies gegeven. Op dit moment werken de apparaten normaal, volgens Philips.
De toezichthouder meldt dat er ongeveer 130.000 MCOT-pleisters in de VS in omloop zijn, bij ruim 41.000 klanten. De monitor verzamelt hartgegevens, maar door het softwareprobleem werd de informatie niet goed doorgestuurd naar behandelende artsen. Hierdoor werden hartaandoeningen niet op tijd opgemerkt. De FDA is ook op de hoogte van 109 andere letselgevallen die in verband worden gebracht met het probleem. Volgens Philips waren in die gevallen wel problemen met de kastjes, maar leidde dat niet tot schade voor de patiënten.
Slaapapneu-apparaten
Problemen met apparaten van Philips liggen onder een vergrootglas, na een jarenlange affaire met slaapapneu-apparaten van het bedrijf. In 2021 kwam het zorgtechnologieconcern in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Bij die apparaten kon het isolerende schuim loslaten.
Philips heeft daarover vorig jaar een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar aan claims die verband houden met het schandaal. Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor economische schade door problemen met de apparaten.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
17 uur geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
17 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
20 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
21 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
23 uur geleden