Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Mogelijk tot 100 miljard euro extra steun voor Duitse economie'

'Mogelijk tot 100 miljard euro extra steun voor Duitse economie'

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal proberen om later op dinsdag een compromis te bereiken over een tweede stimuleringspakket om de grootste economie van Europa door de coronacrisis te loodsen. Vanaf 14.00 uur dinsdagmiddag zal ze verschillende kopstukken en ambtenaren van haar eigen christendemocratische partij CDU alsook de sociaal-democratische SPD ontvangen. Het gaat volgens ingewijden om een pakket tussen de 50 en 100 miljard euro.

In maart lanceerde Berlijn een eerste steunpakket met stimuleringsmaatregelen en garanties om consumenten en bedrijven te beschermen tegen de gevolgen van de virusuitbraak. Het tweede pakket is erop gericht om de economie van het land een impuls te geven. De verwachte krimp van 6 procent dit jaar zou de diepste neergang zijn sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Mogelijke maatregelen waarover wordt gesproken variëren van schuldverlichting voor gemeenten tot subsidies om de autoverkopen aan te jagen. Ook zou worden gesproken over hulp aan gezinnen met kinderen. Minister van Financiën Olaf Scholz zou ook een staatsprogramma voor loonondersteuning willen uitbreiden, in het Duits bekend als Kurzarbeit.

De sociaal-democraten dringen aan op een besteding van meer dan 100 miljard euro, terwijl de partij van Merkel naar verluidt de hoeveelheid nieuwe schulden wil beperken. Volgens de Duitse krant Bild zal er een steunpakket van 75 miljard tot 80 miljard euro overeen worden gekomen. De federale overheid zal daarvan ruim 60 miljard euro voor haar rekening nemen en de regionale overheden het resterende bedrag.

Meer uit Financieel

Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

15 minuten geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

3 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

3 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

3 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

5 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

5 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

7 uur geleden