Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk toch garantiefonds voor tickets bij failliete airline

Mogelijk toch garantiefonds voor tickets bij failliete airline

DEN HAAG (ANP) - Er komt mogelijk toch een garantiefonds zodat reizigers hun geld terugkrijgen als de vliegmaatschappij waar ze geboekt hebben failliet gaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Dat schrijven de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), de ANWB, de Consumentenbond en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die er met de minister over hebben gesproken. In een persbericht stellen de organisaties een mogelijke prijs voor van 25 eurocent bovenop de prijs voor vliegtickets om het fonds te vullen. "Deze kan hoger uitvallen, maar het zal in de buurt liggen", aldus een woordvoerder van de ANVR.

In Denemarken bestaat een dergelijk fonds al. De minister wil het liever op Europees niveau invoeren dan alleen in Nederland, omdat veel Nederlandse reizigers ook via België of Duitsland vliegen, laat een woordvoerder weten. Wel is het goed om de maatregel eerst op landelijk niveau te onderzoeken, voordat het er op Europese schaal komt.

De ANVR vindt het vreemd dat reizigers wel hun geld terugkrijgen van een reisorganisatie bij een pakketreis, waar bijvoorbeeld een hotelovernachting bij inbegrepen zit, maar niet bij de luchtvaartmaatschappij als ze een los vliegticket hebben gekocht. Volgens de organisaties zijn er in de afgelopen 3,5 jaar twintig maatschappijen failliet gegaan in Europa, waardoor consumenten "miljoenen euro's" schade hebben geleden. Het ministerie zegt dat het "maar om een paar airlines" gaat die op Nederland vlogen.

Meer uit Binnenland

Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

9 minuten geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

1 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

1 uur geleden
Partijen stellen koopkrachtambities bij om tegenvallende dekking

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat volgend jaar met een extra 1,2 procent omhoog, in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dit gebeurt per 1 juli. De partijen die de verhoging eerder deze maand voorstelden, hebben hun ambities op het gebied van koopkracht moeten bijstellen omdat de belastingmaatregelen waarmee zij deze extraatjes wilden betalen, niet genoeg opleveren.

2 uur geleden
CDA mist eigen financiële voorstellen van het kabinet

DEN HAAG (ANP) - De harde kritiek van het kabinet op de manier waarop partijen hun koopkrachtplannen willen financieren is terecht, maar wat het CDA betreft had het kabinet daar best wat eigen alternatieven tegenover kunnen zetten. Het demissionaire kabinet mist volgens CDA-Kamerlid Inge van Dijk het signaal "dat de Kamer het verstandig vindt meer te doen".

2 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

2 uur geleden
D66 opteert voor lagere verhoging minimumloon dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat met een extra 1,2 procent omhoog in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dat is althans het voorstel van D66, nu is gebleken dat de voorstellen van politieke partijen om dit plan te betalen, minder opleveren dan gedacht. Vooral het plan om de inkoop van eigen aandelen te belasten is minder lucratief dan de partijen, onder aanvoering van GroenLinks en PvdA, hadden gehoopt.

3 uur geleden