Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk schikking tussen OM en Johan van Laarhoven

Mogelijk schikking tussen OM en Johan van Laarhoven

BREDA (ANP) - Het Nederlandse strafproces rond voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven begint niet eerder dan begin volgend jaar. Als het al zover komt, want de officier van justitie maakte woensdag in de rechtbank in Breda bekend dat het OM "in gesprek is met de verdediging". Mogelijk stuurt het OM aan op een schikking met de verdachten rond de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, al wilde de officier daar niets over toelichten.

Na afloop van de regiezitting bevestigden de advocaten van verdachten dat ze met het OM praten. Advocaat Sidney Smeets zei ook niets liever te willen dat deze zaak stopt.

Frans en Johan van Laarhoven worden onder meer verdacht van fraude, witwassen en wiethandel. De rechtszaak rond The Grass Company loopt al jaren, maar wordt nu nieuw leven ingeblazen omdat Van Laarhoven vorig jaar terugkwam naar Nederland na zijn detentie in Thailand.

Witwassen

Van Laarhoven woonde met zijn vrouw in Thailand toen hij in 2014 werd gearresteerd op verdenking van witwassen van crimineel vermogen. Hij werd veroordeeld tot 75 jaar gevangenisstraf en zat 5,5 jaar jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast. Vorig jaar januari kwam Van Laarhoven terug naar Nederland, na bemiddeling door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Zijn straf werd omgezet naar Nederlandse maatstaven, waardoor hij in augustus zijn cel mocht verlaten met een enkelband. Vlak daarvoor werd hij nog in zijn cel aangehouden voor verhoor in het Nederlandse onderzoek. De veroordeling door de Thaise autoriteiten staat volgens justitie los van het Nederlandse onderzoek: "Het gaat hier om andere feiten waarvoor de verdachte zich nog niet heeft verantwoord."

Verdachte

Ook de directeur van The Grass Company is verdachte in de zaak, evenals een aantal bv’s die in Luxemburg en Panama zouden zijn gevestigd, waarmee volgens het OM buiten het zicht van de Belastingdienst geld is weggesluisd. Het OM bereidt een ontnemingsvordering voor om dit geld af te pakken, kondigde de officier aan.

De dagvaardingen die het OM naar Panama en Luxemburg heeft gestuurd zijn woensdag door de rechtbank ongeldig verklaard. Volgens de rechtbank is niet vast komen te staan of de investeringsmaatschappijen nog bestaan. Het OM moet nu een nieuwe poging doen de adressen te achterhalen.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

18 minuten geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

1 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

4 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

5 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

6 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

7 uur geleden