Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk recordaantal partijen dat wil meedoen aan verkiezingen

Mogelijk recordaantal partijen dat wil meedoen aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Over een krappe drie weken wordt duidelijk hoeveel partijen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november willen meedoen. 28 augustus is de laatste dag dat politieke partijen hun partijnaam kunnen registreren bij de Kiesraad. Dan wordt duidelijk of er een recordaantal partijen in de Kamer wil komen. Bij de verkiezingen van 2021 deden 37 politieke partijen mee, het hoogste aantal sinds 2002.

Uiteindelijk kwamen er na de verkiezingen van 2021 zeventien partijen in de Kamer. Door diverse afsplitsingen tijdens deze kabinetsperiode telt de Tweede Kamer nu 21 fracties, waaronder zes eenmansfracties.

Sinds 2002 is het aantal partijen dat meedoet aan de Kamerverkiezingen gegroeid van 16 naar 37 (2021), blijkt uit cijfers van Parlement.com. Bij de laatste reguliere verkiezingen in 2017 deden 28 partijen mee en kwamen er 13 fracties in de Kamer.

Pieter Omtzigt

Na 22 november zal blijken of de versplintering zich verder doorzet.

Alle ogen zijn nu vooral gericht op Kamerlid Pieter Omtzigt, die naar verwachting in de week van 21 augustus bekend maakt of hij met een eigen partij gaat meedoen. Het is daarnaast onduidelijk of de van Volt afgesplitste Nilüfer Gündoğan doorgaat met een eigen partij. 50Plus, nu niet in de Kamer, heeft aangekondigd weer mee te willen doen.

Kieskringen

Voor Omtzigt kan het een optie zijn om in een beperkt aantal kieskringen mee te doen. Partijen hoeven niet in alle twintig kieskringen mee te doen. Als hij hiervoor kiest, kan zijn partij slechts een beperkt aantal zetels behalen. De partij kan dan gecontroleerd groeien.

In de laatste peiling van I&O Research zou Omtzigt met een eigen partij op 46 zetels kunnen uitkomen. Voor een beginnende partij is het een helse klus zijn om vanuit het niets met 46 goede kandidaten te komen.

Beperkte kandidatenlijst

Stel dat Omtzigt in vijf kieskringen meedoet, dan worden al die stemmen bij elkaar opgeteld tot een landelijk stemmenaantal. Het totaal aantal uitgebrachte stemmen op alle deelnemende partijen wordt gedeeld door de 150 Kamerzetels (kiesdeler), waarmee het aantal zetels per partij wordt bepaald.

Het Kamerlid kan ook kiezen om wel in alle kieskringen mee te doen, maar met een beperkte kandidatenlijst. Als zijn partij veel meer stemmen (dus zetels) krijgt dan het aantal op de kandidatenlijst, worden die resterende zetels over andere partijen verdeeld. De kans is klein dat Omtzigt voor dit scenario zal kiezen.

Deelnemende partijen moeten op 9 oktober aangeven in welke van de twintig kieskringen ze willen meedoen.

Meer uit Politiek

Daniëlle Jansen en Hanneke Boerma nieuwe bewindslieden NSC

DEN HAAG (ANP) - Na de VVD en BBB heeft ook NSC bekendgemaakt welke nieuwe bewindslieden toetreden tot het kabinet. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen wordt de nieuwe demissionaire minister van Volksgezondheid. Hiermee volgt zij de vertrokken PVV'er Fleur Agema op.

7 uur geleden
NS-topman noemt aankondiging nieuwe treinstaking teleurstellend

UTRECHT (ANP) - NS-topman Wouter Koolmees vindt het "heel teleurstellend" dat er opnieuw een treinstaking is aangekondigd. De machinisten- en conducteursvakbond VVMC is van plan dinsdag het werk neer te leggen in het noordwesten en oosten, waaronder Amsterdam en Schiphol, als een gesprek maandag met de NS over een nieuwe cao niet naar hun tevredenheid verloopt. FNV Spoor heeft zich daarbij aangesloten.

10 uur geleden
Schoof op X tegen demonstranten: we zien en horen jullie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof heeft op X namens het kabinet gereageerd op de tweede Rode Lijn-demonstratie in Den Haag. "We zien jullie en we horen jullie. Ons doel is uiteindelijk hetzelfde: om zo snel mogelijk een einde te maken aan het leed in Gaza." De premier was volgens de organisatie uitgenodigd om de demonstratie bij te wonen, maar hij zou niets van zich hebben laten horen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst klopt dat niet: Schoof zou vooraf hebben laten weten niet aanwezig te zijn.

10 uur geleden
Minister Van Hijum (Sociale Zaken) wil lijsttrekker NSC worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) wil lijsttrekker worden van zijn partij NSC, laat hij weten. Eerder werd al bekend dat Tweede Kamerlid Diederik Boomsma ook opgaat voor het lijsttrekkerschap. De huidige partijleider Nicolien van Vroonhoven meldde zaterdag op X dat ze niet de lijst van haar partij wil aanvoeren.

1 dag geleden
Van Vroonhoven wil geen lijsttrekker van NSC worden

DEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven wil niet de lijsttrekker worden van NSC, schrijft zij op X. Van Vroonhoven was partijleider nadat oprichter Pieter Omtzigt de Haagse politiek had verlaten vanwege een aanhoudende burn-out. Van Vroonhoven blijft voorlopig wel in de Tweede Kamer.

1 dag geleden
JOVD vindt kritiek Yeşilgöz op links te veel op de persoon

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Dilan Yeşilgöz speelt met haar kritiek op partijen als GroenLinks-PvdA te veel op de persoon, vindt JOVD-voorzitter Mauk Bresser. Yeşilgöz noemde GroenLinks-PvdA een "elitaire" partij van "wegkijkers" die volgens haar asielproblematiek niet erkennen, en haalde eerder hard uit naar partijleider Frans Timmermans, die ze "arrogant" noemde. De jongerenclub van de VVD wil dat Yeşilgöz andere partijen meer aanspreekt op inhoudelijke verschillen en die ook eerlijk neerzet.

1 dag geleden
Bikker ziet land kapotgaan door populistische marketingpolitiek

EDE (ANP) - Partijleider Mirjam Bikker heeft op het congres van de ChristenUnie in Ede uitgehaald naar het populisme en de PVV. Twintig jaar "populistische marketingpolitiek" heeft het land volgens haar verhard en de tegenstellingen vergroot. "Nederland gaat eraan kapot."

1 dag geleden