Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk recordaantal partijen dat wil meedoen aan verkiezingen

Mogelijk recordaantal partijen dat wil meedoen aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Over een krappe drie weken wordt duidelijk hoeveel partijen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november willen meedoen. 28 augustus is de laatste dag dat politieke partijen hun partijnaam kunnen registreren bij de Kiesraad. Dan wordt duidelijk of er een recordaantal partijen in de Kamer wil komen. Bij de verkiezingen van 2021 deden 37 politieke partijen mee, het hoogste aantal sinds 2002.

Uiteindelijk kwamen er na de verkiezingen van 2021 zeventien partijen in de Kamer. Door diverse afsplitsingen tijdens deze kabinetsperiode telt de Tweede Kamer nu 21 fracties, waaronder zes eenmansfracties.

Sinds 2002 is het aantal partijen dat meedoet aan de Kamerverkiezingen gegroeid van 16 naar 37 (2021), blijkt uit cijfers van Parlement.com. Bij de laatste reguliere verkiezingen in 2017 deden 28 partijen mee en kwamen er 13 fracties in de Kamer.

Pieter Omtzigt

Na 22 november zal blijken of de versplintering zich verder doorzet.

Alle ogen zijn nu vooral gericht op Kamerlid Pieter Omtzigt, die naar verwachting in de week van 21 augustus bekend maakt of hij met een eigen partij gaat meedoen. Het is daarnaast onduidelijk of de van Volt afgesplitste Nilüfer Gündoğan doorgaat met een eigen partij. 50Plus, nu niet in de Kamer, heeft aangekondigd weer mee te willen doen.

Kieskringen

Voor Omtzigt kan het een optie zijn om in een beperkt aantal kieskringen mee te doen. Partijen hoeven niet in alle twintig kieskringen mee te doen. Als hij hiervoor kiest, kan zijn partij slechts een beperkt aantal zetels behalen. De partij kan dan gecontroleerd groeien.

In de laatste peiling van I&O Research zou Omtzigt met een eigen partij op 46 zetels kunnen uitkomen. Voor een beginnende partij is het een helse klus zijn om vanuit het niets met 46 goede kandidaten te komen.

Beperkte kandidatenlijst

Stel dat Omtzigt in vijf kieskringen meedoet, dan worden al die stemmen bij elkaar opgeteld tot een landelijk stemmenaantal. Het totaal aantal uitgebrachte stemmen op alle deelnemende partijen wordt gedeeld door de 150 Kamerzetels (kiesdeler), waarmee het aantal zetels per partij wordt bepaald.

Het Kamerlid kan ook kiezen om wel in alle kieskringen mee te doen, maar met een beperkte kandidatenlijst. Als zijn partij veel meer stemmen (dus zetels) krijgt dan het aantal op de kandidatenlijst, worden die resterende zetels over andere partijen verdeeld. De kans is klein dat Omtzigt voor dit scenario zal kiezen.

Deelnemende partijen moeten op 9 oktober aangeven in welke van de twintig kieskringen ze willen meedoen.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

5 uur geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 dag geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

1 dag geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

1 dag geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden