
Mogelijk onterecht toeslagenherstel door zoekgeraakte gegevens
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst beschikte over gegevens waarmee mogelijk voorkomen had kunnen worden dat mensen onterecht werden erkend als gedupeerde in het toeslagenschandaal. Maar die informatie werd pas afgelopen najaar ontdekt. Dat bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen, NSC) na een bericht van NRC.
De organisatie voor het toeslagenherstel (UHT) gaat volgens de woordvoerder uit van het verhaal van de ouders zelf, aangevuld met informatie van de Belastingdienst. Sommige mensen claimden gedupeerd te zijn, omdat zij bepaalde brieven nooit hadden ontvangen. Dat had met het gevonden databestand, waarin de correspondentie met ontvangers van toeslagen werd bijgehouden, mogelijk gecheckt kunnen worden.
Of de gevonden informatie daadwerkelijk bruikbaar is bij het beoordelen of iemand gedupeerd is, wordt nog onderzocht. Evenmin is duidelijk hoeveel mensen mogelijk onterecht als gedupeerde zijn erkend. Het aanmeldloket is inmiddels gesloten. Ruim 40.000 mensen zijn als gedupeerd aangemerkt. Palmen erkende eerder al dat dit waarschijnlijk niet in alle gevallen terecht was.
30.000 euro
Wie aannemelijk kon maken slachtoffer te zijn geweest van de ontspoorde jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag, kreeg na een 'lichte toets' in elk geval 30.000 euro compensatie. Dat geld hoeft nooit te worden terugbetaald. Ook werden bijvoorbeeld schulden kwijtgescholden. Dat de overheid hierdoor een aanzienlijk risico liep op overcompensatie, nam het toenmalige kabinet voor lief.
Voor deze regeling meldden zich veel meer mensen dan verwacht. Mede daardoor verloopt de hersteloperatie moeizaam. Vooral de zwaarst gedupeerden hebben daar last van.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) moet duidelijk laten zien dat ze gemeentebestuurders steunt bij protesten over asielzoekerscentra (azc's), vindt Queeny Rajkowski van coalitiepartij VVD. Het hoort volgens het liberale Kamerlid bij de taak van de minister om haar gezicht te laten zien bij vergaderingen in bijvoorbeeld de gemeenteraad of de wijk. De afgelopen maanden liepen bijeenkomsten over azc's uit de hand in meerdere gemeenten.
6 dagen geleden