Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk nieuwe leider CDA bekend

Mogelijk nieuwe leider CDA bekend

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk wordt zaterdagmiddag de nieuwe leider van het CDA bekend. De leden van de christendemocratische partij kunnen tot zaterdag 09.00 uur kiezen uit Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer.

De winnaar moet een meerderheid van de stemmen krijgen. Gebeurt dit niet, dan volgt een tweede ronde. Dan zal de strijd gaan tussen de nummers één en twee. De derde valt af. De winnaar wordt dan woensdag bekendgemaakt.

Eigenlijk zou de uitslag al donderdag bekend worden, maar de stemming moest over vanwege een onveiligheid in het digitale stemsysteem. Er waren geen aanwijzingen voor manipulatie, maar de partij wilde het zekere voor het onzekere nemen.

Vicepremier De Jonge en Tweede Kamerlid Omtzigt wordt de meeste kans toegedicht. Volgens een peiling van I&O Research heeft De Jonge electoraal de beste papieren. Hij zou ook de meeste kiezers bij andere partijen trekken.

Tussen de drie kandidaten zijn de politieke verschillen gering. Ze willen allemaal van het CDA een brede middenpartij maken. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) verklaarde als enige wel met Forum voor Democratie te willen praten over coalitievorming.

Lang leek het een tweestrijd te worden tussen Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, en De Jonge. Maar Hoekstra zei vorige maand er toch niet voor te gaan. Hij voelt zich naar eigen zeggen meer bestuurder dan politicus.

Meer uit Binnenland

Deel Zomercarnaval voortaan achter hek en zonder sterke drank

ROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

24 minuten geleden
Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

1 uur geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

1 uur geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

7 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

7 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

7 uur geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

17 uur geleden