Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Mogelijk in najaar tekort aan coronatests'

'Mogelijk in najaar tekort aan coronatests'

DEN HAAG (ANP) - Op dit moment zijn er genoeg coronatests beschikbaar, maar of dat zo blijft is niet zeker. "We maken ons wel wat zorgen over het najaar. De druk vanuit het buitenland is enorm, het blijft knokken om genoeg geleverd te krijgen", zegt arts-microbioloog Edwin Boel, projectleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), dat het testproces van GGD’s en laboratoria regelt. Hij sprak met het AD.

Boel reageert op de oplopende wachttijden bij de teststraten. Volgens hem zit de wachttijd er vooral in dat er niet direct voldoende mankracht beschikbaar was, omdat de voorgaande periode erg rustig was. "Je kunt niet voortdurend mensen hebben klaarzitten die niets doen, alleen maar wachten op het moment dat het drukker wordt. Nu was er plotseling een enorme toename van het aantal testaanvragen, het duurt even voordat er dan genoeg medewerkers beschikbaar zijn."

Testmateriaal is genoeg voorhanden, zegt Boel: "Voor nu is de situatie onder controle, maar we houden constant vinger aan de pols"

Op dit moment worden ongeveer 20.000 coronatests per dag afgenomen. Dat zou volgens een schatting van het RIVM in het najaar kunnen oplopen tot 70.000, aldus Boel.

Meer uit Gezond

Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

21 uur geleden
Minder dan 1000 coronagevallen, voor het eerst sinds begin juni

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 978 mensen positief getest op het coronavirus. Voor het eerst sinds 6 juni, zeventig dagen geleden, komt het aantal bevestigde besmettingen onder de grens van duizend uit.

1 dag geleden
Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

1 dag geleden
Britten keuren als eerste aangepast coronavaccin goed

LONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap zette maandag het licht op groen voor het zogenoemde bivalente vaccin, dat werkt tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant.

1 dag geleden
CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

4 dagen geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

4 dagen geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

4 dagen geleden