Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk data gelekt bij fabrikant Kendrion na aanval hackers

Mogelijk data gelekt bij fabrikant Kendrion na aanval hackers

AMSTERDAM (ANP) - Bij de toeleverancier voor de industrie en autofabrikanten Kendrion zijn mogelijk data gelekt nadat hackers zondag toegang hadden gekregen tot de systemen van het bedrijf, meldt het bedrijf dinsdag. De producent heeft na het ontdekken van het lek alle systemen uitgeschakeld om schade zoveel mogelijk te beperken en een noodplan in werking gezet om de activiteiten door te laten gaan, waaronder het laten draaien van de fabrieken.

Topman Joep van Beurden meldt dat het lek inmiddels dicht is en de aanval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Mogelijk is het een aanval met ransomware. Dit is gijzelsoftware die hackers gebruiken om systemen van bedrijven te blokkeren en tegen betaling weer vrij te geven. Als zij niet betalen worden die systemen niet vrijgegeven of worden buitgemaakte gegevens verkocht of openbaar gemaakt. Kendrion heeft nog geen betalingsverzoek ontvangen. "Maar dat verwacht ik wel", zegt Van Beurden.

Cyberbeveiligingsbedrijf ThreatMon meldt op X, vroeger Twitter, dat de aanval op Kendrion is opgeëist door de ransomwaregroep LockBit. Van deze groep is bekend dat ze proberen bestanden te versleutelen om data buit te maken. Van Beurden weet niet wie er achter de aanval zit. Eerder viel LockBit onder meer voetbalbond KNVB aan.

Onduidelijkheid

Het is nog niet duidelijk hoeveel en welke data mogelijk zijn buitgemaakt en wat de impact op klanten is. Onderzoek naar het lek loopt volgens Kendrion nog. "We proberen de impact zoveel mogelijk te beperken", aldus Van Beurden.

Kendrion maakt elektromagnetische componenten. De producent maakt ook veel onderdelen die nodig zijn voor de energietransitie, zoals industriële remmen die onder meer worden gebruikt in windmolens. Het bedrijf met zo'n 2700 medewerkers is goed voor een jaaromzet van 519 miljoen euro en heeft een beursnotering in Amsterdam.

Meer uit Financieel

Maersk profiteert van chaos Rode Zee, verhoogt winstverwachting

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De grote Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk heeft voor de tweede keer in korte tijd zijn winstverwachting voor het hele jaar verhoogd. Het bedrijf schroefde zijn vrachttarieven op als gevolg van de aanhoudende onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Daardoor blijft er fors meer winst over.

15 minuten geleden
VS leggen onder meer KLM boete op om te trage coronacompensatie

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Transport legt drie luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, boetes op van in totaal 2,5 miljoen dollar. De vliegmaatschappijen zouden er extreem lang over doen om passagiers te compenseren voor vluchten die door de coronapandemie waren uitgevallen of veel vertraging opliepen.

2 uur geleden
Beleggers beginnen nieuwe beursmaand voorzichtig

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is licht hoger begonnen aan de nieuwe beursmaand juni. Beleggers deden het voorzichtig aan in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Algemeen wordt verwacht dat de ECB het rentetarief in de eurozone donderdag gaat verlagen, hoewel de inflatie in het eurogebied weer wat is opgelopen.

4 uur geleden
La Place gaat verder als zelfstandige organisatie, meldt Jumbo

VEGHEL (ANP) - La Place gaat verder als een zelfstandige organisatie, meldt eigenaar Jumbo van de restaurantketen. De supermarktketen wil La Place onderbrengen in een gezamenlijke onderneming. Jumbo en cateraar Vermaat Groep moeten daarvan de aandeelhouders worden.

4 uur geleden
Storingen waardoor gasprijs flink steeg is veroorzaakt door barst

AMSTERDAM (ANP/RTR) - De onverwachte storingen waardoor de Europese gasprijs maandag flink is gestegen, zijn veroorzaakt door een barst in een pijplijn. Netbeheerder Gassco uit Noorwegen meldt dat de barst in een pijplijn op het Sleipner Riser-platform zit, in het Noorse deel van de Noordzee.

4 uur geleden
Kleine beleggers stutten koers GameStop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot maandag omhoog op de aandelenbeurzen van New York. De koerssprong volgde op een nieuw bericht op Reddit van financieel analist Keith Gill. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" onthulde daarin een positie van 116 miljoen dollar in GameStop te hebben. Gill was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogeheten Reddit-rally, waarbij particuliere beleggers op dat berichtennetwerk elkaar aanmoedigden massaal in GameStop en andere kleine bedrijven te stappen om grote beleggingsfondsen die gokten op een koersdaling dwars te zitten.

6 uur geleden
Douane verwerkte in 2023 flink meer aangiften, ruim een miljard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane heeft vorig jaar voor het eerst meer dan een miljard aangiften verwerkt. Dat staat in de jaarrapportage van de dienst. Het aantal verwerkte aangiften stijgt al jaren, vooral omdat mensen in toenemende mate bij webshops buiten de Europese Unie bestellingen doen. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) pleit voor beter passende Europese regelgeving.

7 uur geleden