Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

NIJMEGEN (ANP) - Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

De bron van de besmetting is niet bekend. Het publiek van de 'bubbel' waarin de besmette supporter was geplaatst droeg tijdens de gehele wedstrijd een mondkapje. Daardoor had er volgens de organisatie een geringe kans op besmetting met het virus moeten zijn. Of de besmetting daadwerkelijk tijdens de wedstrijd is opgetreden, of in de periode voor of kort na het evenement, is onduidelijk.

Twee andere supporters testten vijf dagen na de wedstrijd ook positief, maar zij zijn volgens de organisatie van Fieldlab niet besmet geraakt tijdens het duel. De twee fans hadden recent Covid-19 gehad en droegen daarom nog resten van het coronavirus bij zich.

Theatervoorstelling

In de aanloop naar het duel in de Keuken Kampioen Divisie werden tien supporters positief getest. Die mochten het stadion niet binnen. In totaal heeft zo'n 82 procent van de 1153 NEC-fans zich uiterlijk vijf dagen na afloop van de wedstrijd laten testen op de speciaal daarvoor aangewezen testlocatie nabij het stadion.

Ook bij het eerdere Fieldlab-evenement, de theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers, lieten niet alle bezoekers zich achteraf testen op het coronavirus. Maandag werd bekend dat 1 op de 5 aanwezigen geen test had gedaan. Dat leverde kritiek op van coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij zei dat conclusies van de proef op deze manier niet met zekerheid te trekken zijn.

Geen onderdeel

Volgens Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab, is de tweede test vijf dagen na het evenement geen onderdeel van het onderzoek. "Het is vooral bedoeld om eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD te vergemakkelijken", aldus Voss. Hij stelt dat Fieldlab uitsluitend gedragsonderzoek verricht en geïnteresseerd is in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. "Dat er onder de deelnemers van Fieldlab ook een infectie, bij of rondom het event is opgelopen, past bij de verwachtingen."

Het duel, dat De Graafschap met 1-2 won, vond plaats op zondag 21 februari in stadion De Goffert in Nijmegen. Het was de eerste wedstrijd in bijna vijf maanden in Nederland met publiek op de tribunes. In Nijmegen hadden maximaal 1500 seizoenkaarthouders van NEC naar binnen gemogen, maar de teller bleef steken op 1153 aanmeldingen. Veel fans hadden geen zin om twee keer een coronatest te doen, zowel voor als na de wedstrijd.

Afgelopen zondag werd ook de voetbalwedstrijd tussen Almere City en SC Cambuur (0-2) in het kader van de Fieldlab-experimenten met publiek gehouden. Daar waren 1351 fans bij aanwezig. De komende tijd organiseert Fieldlab onder meer een concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands-terrein.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Hou toch op met dat idiote fieldlab gedoe. Er zullen vele malen meer mensen zijn die plezier beleven aan een bezoek aan een restaurant of terras/café. Ondanks da de draaiboeken 2.0 al maandenklaar liggen wordt er door het kabinet niet naar gekeken, laat staan ietsmee gedaan. Zelfs eerder beloofde testopstellingen voor de horeca worden keihard afgewezen. Smerige klootzakken van het kabinet die denken overal vertand van te heben behalve hoe je een land fatsoenlijk moet besturen
J. Davidse. 1 maand geleden
Eén besmetting? Van wie heeft die persoon het dan gekregen? Was er toch iemand toegelaten zonder negatieve coronatest of heeft betreffend persoon in de rust een broodje vleesmuispaté naar binnen gewerkt? Rare zaken waaruit blijkt dat nieuws rond corona een hoop onzin is.
Bromvlieg84 1 maand geleden
Als je aan zo,n onderzoek meedoet dan moet je jezelf nadien ook laten testen. Anders moet je je niet opgeven. Denk dat er heel wat mensen dit wel willen doen als ze een wedstrijd of voorstelling mee mogen maken. Nu willen ze proberen langzaamaan weer iets te gaan toelaten als het kan dan verpesten sommige mensen dit weer

Meer uit Gezond

Zuyderland sluit opnieuw operatiekamers om stijgende coronadrukte

HEERLEN (ANP) - Zuyderland sluit met ingang van dinsdag opnieuw vier operatiekamers in de ziekenhuizen van Heerlen en Sittard. Dat is nodig in verband met de stijging van het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen en op de intensive cares. Personeel van de operatiekamers moet voor coronapatiënten worden ingezet, meldt een woordvoerder van Zuyderland.

4 uur geleden
'Ziekenhuizen vragen Covidpersoneel af te zien van meivakantie'

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de ziekenhuizen vraagt het personeel af te zien van vrije dagen in de meivakantie. Met name op de intensivecare- en Covid-afdelingen is de druk zo hoog dat verlof voor artsen en verpleegkundigen er nauwelijks in zit. Dat meldt de Volkskrant na een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard.

8 uur geleden
45.000 inschrijvingen in twee uur voor proefreis Gran Canaria

RIJSWIJK (ANP) - In de eerste twee uur waarin het kon zijn bijna 45.000 inschrijvingen binnengekomen voor 180 plekken voor een proefreis naar Gran Canaria. Bij Corendon ging het om bijna 25.000 aanmeldingen voor de Fieldlab-reis, bij TUI om ruim 20.000. Bij beide touroperators, die elk 90 plekken hebben, stromen de aanmeldingen nog binnen.

1 dag geleden
EU licht optie voor 100 miljoen coronavaccins Pfizer/BioNTech

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie krijgt dit jaar geen 500 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, maar 600 miljoen. Brussel heeft een optie gelicht uit het oorspronkelijke contract, meldt BioNTech. Alom was al rekening gehouden met die optie voor nog eens 100 miljoen vaccins.

1 dag geleden
'Denemarken gaat mogelijk toch AstraZeneca toedienen'

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De Deense gezondheidsautoriteiten achten het mogelijk dat het uit de roulatie genomen vaccin van AstraZeneca toch wordt toegediend aan mensen die dat willen. Het land stopte afgelopen week als eerste helemaal met het middel omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het in heel schaarse gevallen kan leiden tot bloedstolsels. Persbureau Ritzau meldt maandag echter dat de autoriteiten AstraZeneca wel zien zitten als vaccin voor mensen die op vrijwillige basis met het middel tegen corona ingeënt willen worden.

1 dag geleden
Ook veel animo voor proefreis naar Gran Canaria

RIJSWIJK (ANP) - De inschrijvingen voor de tweede proefvakantie van Fieldlab naar Gran Canaria stromen binnen bij touroperators Corendon en TUI. Dat melden de twee bedrijven die de inschrijving maandag om 10.00 uur openden. Cijfers hebben ze nog niet.

1 dag geleden
Test alle proefvakantiegangers Rhodos negatief, proef gaat verder

ROTTERDAM (ANP) - Alle 188 deelnemers aan de testvakantie naar Rhodos hebben een negatieve coronatest afgelegd. Zij kunnen daardoor mee terugvliegen naar Nederland, meldt reisorganisatie Sunweb. De reizigers zijn acht dagen naar het Griekse eiland geweest waar zij hun resort niet af mochten.

1 dag geleden