Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moeilijke tijden voor makers windturbines

Moeilijke tijden voor makers windturbines

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Fabrikanten van windturbines hebben door de strijd tegen klimaatverandering de publieke opinie mee, maar verwachten het de komende tijd financieel lastig te hebben. Knelpunten in de logistiek en sterk gestegen grondstoffenprijzen maken het moeilijk om winstgevend te zijn, meldden enkele van 's werelds grootste makers van windturbines deze week bij hun kwartaalcijfers.

Siemens Gamesa leed het afgelopen boekjaar, dat tot en met september liep, een verlies van 627 miljoen euro. Dat kwam bovenop het nettoverlies van 918 miljoen euro dat 's werelds grootste fabrikant van turbines voor windenergie in de voorgaande twaalf maanden boekte.

Het Spaans-Duitse concern had er onder meer last van dat staal de afgelopen maanden steeds duurder is geworden. Dat komt doordat de vraag naar metaal is opgeveerd door het economisch herstel van de coronacrisis. Ook zijn onderdelen schaars geworden. Dezelfde economische opleving leidt bovendien tot zoveel vraag naar vrachtvervoer dat het veel duurder is geworden om turbines naar de juiste plek te verplaatsen.

Vestas

Het Deense concern Vestas meldde deze week dat dezelfde problemen de winstgevendheid aantasten. De operationele winst, dus voor betaling van belastingen en rentes, viel in het derde kwartaal ruim de helft lager uit dan een jaar eerder. Voor heel 2021 verlaagt de windturbinefabrikant de verwachtingen over de winstmarge. Die zal waarschijnlijk maar de helft zijn van waar het concern aan het begin van dit jaar nog op rekende.

"Iedereen vecht met iedereen om grondstoffen en onderdelen te bemachtigen", omschreef topman Henrik Andersen van Vestas de problemen. Die strijd zorgt voor sterk piekende prijzen. Siemens Gamesa-topman Andreas Nauen heeft nog geen idee wanneer de situatie weer terug naar normaal gaat, zei hij in een toelichting op de cijfers. Ook Siemens Gamesa weet niet wanneer de problemen voorbij zijn.

Winstgevendheid

De problemen spelen op hetzelfde moment dat wereldleiders in Glasgow tot nieuwe afspraken proberen te komen over de strijd tegen klimaatverandering. De overstap van fossiele energie op duurzame energie, zoals windenergie, is daarbij belangrijk.

Het is niet voor het eerst dat de winstgevendheid bij producenten van windturbines onder druk staat, zegt analist Oliver Metcalfe van het in de energietransitie gespecialiseerde BloombergNEF. Hiervoor moesten ze hevig op prijs concurreren, omdat bij aanbestedingen van windmolenparken goed op de kosten wordt gelet. "De marges zijn al een aantal jaar uitgeknepen. De problemen in de toeleveringsketen maken het allemaal erger."

Meer uit Financieel

Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

2 uur geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

6 uur geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

8 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

8 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

10 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

12 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

13 uur geleden