Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Zara verdrievoudigt winst in 2021

Moederbedrijf Zara verdrievoudigt winst in 2021

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Het Spaanse modeconcern Inditex heeft zijn winst vorig jaar bijna verdrievoudigd. Die was daarmee bijna weer op het niveau van voor de coronacrisis. Het bedrijf achter merken als Zara, Stradivarius en Massimo Dutti verkocht al wel meer kleren dan dat het voor de pandemie deed.

Inditex kreeg in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat liep tot eind januari, nog wel een tik van de opkomst van de omikronvariant. Die kostte het Spaanse bedrijf naar eigen zeggen 400 miljoen euro omzet in zijn winkels. Onder meer in Nederland waren die een tijd gesloten vanwege lockdownmaatregelen. Daar komt bij dat bedrijven geld moeten uitgeven om hun winkels in te richten voor het kerstseizoen en dat kon niet worden terugverdiend. Verkopen via internet kost extra geld en dat alles bij elkaar kostte Inditex nog eens 190 miljoen euro.

Vorig jaar verkocht het Spaanse bedrijf meer dan een kwart van zijn spullen via internet. Dat was goed voor een omzet van 7,5 miljard euro. De totale opbrengsten van Inditex stegen in 2021 met 36 procent naar 27,7 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. Daarop werd een nettowinst geboekt van 3,2 miljard euro en dat is bijna een verdrievoudiging in vergelijking met 2020.

Eerder deze maand sloot Inditex al zijn winkels in Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. De Russische markt is een zeer belangrijke voor het bedrijf. Het heeft er 515 winkels, waaronder 86 filialen van Zara. De verkopen in Rusland zijn goed voor 8,5 procent van de winst van het modeconcern, voor aftrek van onder meer belastingen. De totale investeringen die Inditex in Rusland heeft gedaan, zijn volgens het bedrijf niet groot. Dat komt omdat alle winkels zijn gehuurd.

Meer uit Financieel

Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

19 minuten geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

41 minuten geleden
Schiphol: vrijdag 117 vluchten geannuleerd door slecht weer

SCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

42 minuten geleden
Heel Scandinavië keert zich nu tegen Tesla om Zweeds cao-conflict

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

1 uur geleden
Curator: meerdere partijen interesse in bedrijf achter Perry Sport

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.

1 uur geleden
Britse waakhond onderzoekt samenwerking Microsoft en OpenAI

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar de innige samenwerking tussen softwareconcern Microsoft en ChatGPT-maker OpenAI. De Competition and Markets Authority (CMA) gaat na of de belangrijke investeerder en aandeelhouder te veel zeggenschap heeft over het snelgroeiende bedrijf in kunstmatige intelligentie (AI). Daarvoor wordt de mening van verschillende partijen gevraagd.

2 uur geleden
President Xi: herstel economie China nog altijd in kritieke fase

BEIJING (ANP/AFP) - Het herstel van de Chinese economie bevindt zich nog altijd in een "kritieke fase", zei president Xi Jinping vrijdag volgens de staatsomroep CCTV. De economie van het land herstelt zich moeizaam na het loslaten van de coronamaatregelen eind vorig jaar. Zo steeg de export van de op een na grootste economie ter wereld in november wel na een maandenlange daling, maar de uitvoer ligt nog steeds laag.

2 uur geleden