Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar eigen zeggen snel winstgevend

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar eigen zeggen snel winstgevend

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van onder andere Thuisbezorgd.nl, is hard op weg om winstgevend te worden. Dat zei topman Jitse Groen in een toelichting op de jaarcijfers van het concern. Vorig jaar was volgens hem een jaar waarin nog fors werd geïnvesteerd, vooral in de eerste jaarhelft, maar sindsdien is het bedrijf op weg naar zwarte cijfers.

Just Eat Takeaway sloot het jaar af met een verlies van ruim 1 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een tekort van 151 miljoen euro. Het bedrijf trok de portemonnee voor de overname van Grubhub, maar ook voor Bistro.sk. Verder werden nog kosten gemaakt voor overnames die eerder werden gedaan.

De omzet was 5,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met een derde in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Just Eat Takeaway de resultaten van eerder overgenomen bedrijven over het hele jaar meerekende, ook al maakten ze niet het hele jaar deel uit van Just Eat Takeaway. Zonder dat effect was de omzet 4,5 miljard euro. De resultaten vielen analisten fors tegen. Zo hadden de kenners in doorsnee gerekend op een veel hogere omzet in combinatie met een flink kleiner verlies.

Meer bestellingen

Noord-Europa was voor Just Eat Takeaway de winstgevendste regio. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland wist het bedrijf het aantal orders te verdubbelen in de voorbije twee jaar. Verder maakte Just Eat Takeaway bekend zich per 1 april terug te trekken uit Noorwegen en Portugal.

Voor dit jaar rekent Just Eat Takeaway op een verbetering van de winstmarge, afgezet tegen de brutoverdiensten met de bestellingen die bij het bedrijf zijn gedaan. Wel zal deze nog altijd negatief zijn. Het bedrijf merkte vooral in het slotkwartaal van vorig jaar dat de winstgevendheid al verbeterde.

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd maakte eerder al bekend meer bestellingen binnen te hebben gehaald, al vlakte de ordergroei in het slotkwartaal van 2021 af. Daar staat tegenover dat het bedrijf met name in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar het nodige investeerde. Ook worden steeds meer bestellingen bezorgd door eigen koeriers van Just Eat Takeaway, waar eerder het grootste deel van de aangesloten restaurants hun eigen bezorging regelde. Ook dat zorgt voor extra kosten.

Meer uit Financieel

Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

49 minuten geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

1 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

3 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

4 uur geleden
Duitse economieminister bezoekt China na kritiek importheffing EU

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gaat volgende week naar China om daar onder meer te praten over de economische banden met het Aziatische land en politieke ontwikkelingen in de Europese Unie. Woensdag kondigde de Europese Commissie fors hogere importheffingen aan op elektrische auto's uit China. Beide landen zijn daar kritisch over.

4 uur geleden
Softwareconcern Adobe flink hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Adobe behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse softwarefabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Volgens topman Shantanu Narayen behaalde het bedrijf een recordomzet dankzij de sterke groei van zijn cloud-activiteiten. Ook trekt Adobe meer klanten met zijn toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De Photoshop-maker verhoogde daarnaast de verwachtingen voor het hele boekjaar. Het aandeel werd daarop 14 procent hoger gezet. Dat is de sterkste koerswinst in bijna vier jaar tijd.

5 uur geleden