Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar eigen zeggen snel winstgevend

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar eigen zeggen snel winstgevend

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van onder andere Thuisbezorgd.nl, is hard op weg om winstgevend te worden. Dat zei topman Jitse Groen in een toelichting op de jaarcijfers van het concern. Vorig jaar was volgens hem een jaar waarin nog fors werd geïnvesteerd, vooral in de eerste jaarhelft, maar sindsdien is het bedrijf op weg naar zwarte cijfers.

Just Eat Takeaway sloot het jaar af met een verlies van ruim 1 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een tekort van 151 miljoen euro. Het bedrijf trok de portemonnee voor de overname van Grubhub, maar ook voor Bistro.sk. Verder werden nog kosten gemaakt voor overnames die eerder werden gedaan.

De omzet was 5,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met een derde in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Just Eat Takeaway de resultaten van eerder overgenomen bedrijven over het hele jaar meerekende, ook al maakten ze niet het hele jaar deel uit van Just Eat Takeaway. Zonder dat effect was de omzet 4,5 miljard euro. De resultaten vielen analisten fors tegen. Zo hadden de kenners in doorsnee gerekend op een veel hogere omzet in combinatie met een flink kleiner verlies.

Meer bestellingen

Noord-Europa was voor Just Eat Takeaway de winstgevendste regio. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland wist het bedrijf het aantal orders te verdubbelen in de voorbije twee jaar. Verder maakte Just Eat Takeaway bekend zich per 1 april terug te trekken uit Noorwegen en Portugal.

Voor dit jaar rekent Just Eat Takeaway op een verbetering van de winstmarge, afgezet tegen de brutoverdiensten met de bestellingen die bij het bedrijf zijn gedaan. Wel zal deze nog altijd negatief zijn. Het bedrijf merkte vooral in het slotkwartaal van vorig jaar dat de winstgevendheid al verbeterde.

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd maakte eerder al bekend meer bestellingen binnen te hebben gehaald, al vlakte de ordergroei in het slotkwartaal van 2021 af. Daar staat tegenover dat het bedrijf met name in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar het nodige investeerde. Ook worden steeds meer bestellingen bezorgd door eigen koeriers van Just Eat Takeaway, waar eerder het grootste deel van de aangesloten restaurants hun eigen bezorging regelde. Ook dat zorgt voor extra kosten.

Meer uit Financieel

Topman Viaplay stapt op na tegenvallende resultaten

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse streamingplatform Viaplay ziet zijn topman Anders Jensen per direct vertrekken. Jensen bood zijn ontslag aan na tegenvallende resultaten van het platform, dat onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann, oud-topman van MTG. Dat is het voormalige moederbedrijf van Viaplay. Jensen stond sinds de oprichting van Viaplay als zelfstandig bedrijf in 2018 aan het roer.

31 minuten geleden
Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabië tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

1 uur geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

1 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

7 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

14 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

17 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

22 uur geleden