Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl keldert in dieprode AEX

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl keldert in dieprode AEX

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway kelderde maandag bijna 14 procent in een dieprode AEX-index, die geen winnaars kende. Vrijdag behoorde de eigenaar van Thuisbezorgd.nl nog tot de schaarse stijgers op het Damrak na berichten dat investeerder Apollo op zijn Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub zou azen.

De stemming op de Europese beurzen was over de gehele linie negatief. De torenhoge inflatie en de stappen die centrale banken wereldwijd zetten om deze te beteugelen zorgen voor een verkoopgolf op de wereldwijde aandelenmarkten. Vooral technologiefondsen, die het doorgaans moeten hebben van toekomstige groei, gingen opnieuw in de uitverkoop.

De Amerikaanse Federal Reserve beslist later deze week over de rente en beleggers vrezen dat de centrale bank harder zal ingrijpen om de hoge inflatie te bestrijden. Afgelopen vrijdag bleek namelijk dat de inflatie in de Verenigde Staten verder is opgelopen en daarmee nog geen tekenen van afkoeling laat zien.

Chipbedrijven

De hoofdindex op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,9 procent kwijt op 661,86 punten. De graadmeter verloor vrijdag al 2,5 procent. De MidKap zakte 2,7 procent tot 951,85 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 2,3 procent in.

Naast Just Eat Takeaway kregen de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML rake klappen met verliezen tot 6,9 procent. Ook fintechbedrijf Adyen en winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield moesten het ontgelden met minnen van 5,9 en 5 procent.

ING

ING zakte 3,5 procent. De bank maakte bekend dat het negatieve rentes afschaft. Per 1 oktober zullen daardoor klanten met meer dan een ton op de rekening daar geen rente meer over hoeven te betalen. Het financiële fonds houdt maandag ook een beleggersdag waarbij het investeerders bijpraat over de te voeren strategie.

Ook speciaalchemiebedrijf DSM (min 2,2 procent) heeft investeerders bijeen geroepen. Het Limburgse bedrijf praat hen bij over de fusieplannen met het Zwitserse Firmenich.

Air France-KLM

In de MidKap behoorde luchtvaartcombinatie Air France-KLM tot de staartgroep met een min van bijna 6 procent door de aanhoudende zorgen over de impact van de personeelstekorten op de Europese luchthavens op de vliegvakanties deze zomer. Apothekersbedrijf Fagron was de enige stijger met een plus van 0,9 procent.

De euro was 1,0460 dollar waard, tegen 1,0513 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 119,06 dollar. Brentolie werd ook 1,3 procent goedkoper, op 120,48 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ticketprijzen Lufthansa verder omhoog door milieuheffing

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa gaat vliegtickets tot 72 euro duurder maken met een milieutoeslag. Eerder maakte Air France-KLM zijn tickets al duurder vanwege het milieu. Luchtvaartmaatschappijen worstelen om de kosten van nieuwe EU-regels voor het verminderen van uitstoot te dekken.

46 minuten geleden
Woonbond: senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder

AMSTERDAM (ANP) - De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

1 uur geleden
LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

1 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

1 uur geleden
Ford roept ruim half miljoen F-150 pick-uptrucks terug in VS

NEW YORK (ANP/DPA) - Autoproducent Ford Motor roept in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen F-150 pick-uptrucks terug vanwege een computerprobleem. Door dit euvel kan de auto onverwacht uit zichzelf terugschakelen naar de eerste versnelling. Dit kan ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het voertuig verliest, met mogelijk een ongeluk als gevolg, waarschuwt de National Highway Traffic Safety Administration.

1 uur geleden
Van Weyenberg: snel na zomer besluit over TenneT

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) verwacht "snel na de zomer" een besluit over de financiering van TenneT, nu de verkoop van de Duitse tak van de stroomnetbeheerder is afgeketst. Dat is althans de planning op het ministerie, zei hij tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Het is aan het nieuwe kabinet om een oplossing te kiezen.

1 uur geleden
Novo Nordisk steekt miljarden in uitbreiding medicijnproductie

BAGSVAERD (ANP/BLOOMBERG) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk steekt meer dan 4 miljard dollar in een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. De uitbreiding moet helpen om nog meer van zijn diabetes- en obesitasmedicijnen Wegovy en Ozempic te kunnen maken.

2 uur geleden