Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl bijna derde meer waard op Damrak

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl bijna derde meer waard op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werd vrijdag bijna een derde meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood verkoopt aan techinvesteerder Prosus voor 1,5 miljard euro in contanten. Afhankelijk van de prestaties van het onderdeel kan daar nog eens maximaal 300 miljoen euro bijkomen. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.

Just Eat Takeaway schoot in de vroege handel zo'n 29 procent omhoog. Het bedrijf, dat zijn aandelenkoers dit jaar hard heeft zien dalen, had eerder al gezegd van de iFood-aandelen af te willen. Maar alleen voor het juiste bedrag. Zo werd een eerder bod van 2,3 miljard euro nog afgeslagen. Door het uitblijven van nieuwe biedingen is Just Eat Takeaway nu akkoord gegaan met een lagere prijs. Het bedrijf herhaalde tevens actief te blijven werken aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub. Prosus, dat het belang van 33 procent in iFood koopt via het onderdeel Moville, klom 1,2 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 723,31 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 962,92 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt bleef vlak. In Duitsland zijn de prijzen die fabrikanten voor hun producten vragen in juli met dik 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Adyen

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,8 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML, die donderdag tot de sterkste stijgers behoorden verloren tot 1,1 procent. Adyen ging verder omlaag. Het betaalbedrijf zakte een dag eerder 3,7 procent na tegenvallende resultaten.

In de MidKap stond roestvrijstaalmaker Aperam onderaan met een min van ruim 3 procent. Apothekersbedrijf Fagron voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 0,4 procent.

Olie

Voor fietsenfabrikant Accell (min 0,1 procent) is het de laatste handelsdag op het Damrak. Het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta wordt door een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR overgenomen en van de beurs gehaald.

De euro was 1,0081 dollar waard, tegen 1,0117 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot 89,63 dollar. Brentolie werd ook 1 procent goedkoper, op 95,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Daling bij nieuwe orders voor chiptoeleverancier Besi

DUIVEN (ANP) - Besi heeft in het eerste kwartaal de instroom van orders zien dalen. Het bedrijf uit Duiven levert bijvoorbeeld technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips. In verschillende eindmarkten voor halfgeleiders zoals smartphones en de autosector is er zwakte, nu de investeringshausse in de chipindustrie van eerdere jaren minder is geworden.

12 minuten geleden
Omzet Fugro stijgt door bouw van nieuwe windparken op zee

LEIDSCHENDAM (ANP) - Fugro blijft goede zaken doen met bodemonderzoek voor nieuwe windparken op zee. De inkomsten van het bedrijf namen daardoor in het eerste kwartaal van dit jaar fors toe.

21 minuten geleden
A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument

VEVEY (ANP) - Nestlé, het bedrijf achter A-merken als KitKat, Maggi en Nespresso, blijft last houden van concurrentie van goedkopere merken na stevige prijsstijgingen in de afgelopen jaren. Het bedrijf wist de omzet in het eerste kwartaal weliswaar op te voeren dankzij hogere prijzen, maar de hoeveelheid verkochte producten bleef dalen.

24 minuten geleden
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Nederlandse cyberbeveiligingsbedrijven hebben duizenden bedrijven gewaarschuwd voor een wereldwijde aanval met gijzelsoftware. De uit Oost-Europa afkomstige aanvallers staan bekend als de 'Cactus-bende', die sinds eind vorig jaar actief is.

2 uur geleden
Veelal meer vakantiegeld voor lagere inkomens dit jaar, meldt ADP

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Nederlanders met minder dan een modaal inkomen, krijgen komende maand veelal meer vakantiegeld dan een jaar eerder. Het tegenovergestelde is het geval voor mensen met een bovenmodaal inkomen. Dat meldt loonstrookverwerker ADP op basis van eigen berekeningen.

4 uur geleden
Winkelleegstand binnensteden loopt op, merkt vastgoedadviseur

AMSTERDAM (ANP) - De leegstand van winkels in Nederlandse binnensteden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 8,3 procent, van 8 procent begin vorig jaar. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers in een nieuw winkelmarktrapport. Daaruit blijkt dat vooral relatief kleine stadscentra kampen met leegstand, die bovendien vaak langdurig is.

6 uur geleden
Moederbedrijf Facebook verwacht meer kosten te maken in AI-race

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, verwacht dit jaar meer kosten te maken dan eerder voorzien. Ook is het socialemediabedrijf met een nieuwe omzetverwachting gekomen die volgens kenners flink tegenvalt. Het kwartaalbericht van Meta roept daarmee de vraag op of de vele investeringen die de onderneming doet in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) wel voldoende geld zullen opleveren.

9 uur geleden