Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Thuisbezorgd wint op beurs na deal met Amazon

Moederbedrijf Thuisbezorgd wint op beurs na deal met Amazon

AMSTERDAM (ANP) - Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag een van de grotere winnaars op de Amsterdamse beurs. Het maaltijdbestelbedrijf gaat in samenwerking met webwinkelconcern Amazon leden van Amazon Prime in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gratis maaltijdbezorgingen aanbieden. Daarop werd door beleggers positief gereageerd. Met een plus van 1,5 procent was Just Eat Takeaway de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak.

De deal kan Just Eat Takeaway helpen om verder te groeien. Het bedrijf werkt in de Verenigde Staten al langer samen met Amazon. Daar biedt Amazon zijn abonnees sinds 2022 gratis bezorging aan via Just Eat-dochter Grubhub.

Beleggers deden het verder rustig aan. De New Yorkse beurzen bleven woensdag dicht om Juneteenth. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten herdacht. Daardoor kwam er dus geen richtinggevend nieuws van Wall Street.

Beslissing Europese Commissie

Wel kreeg de markt een bericht uit Brussel te verwerken. De Europese Commissie wil zeven EU-landen onder financieel toezicht stellen. Het begrotingstekort en de staatsschuld van Frankrijk, Italië en België en vier andere lidstaten zijn te hoog.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX ging 0,4 procent lager de handel uit op 924,78 punten. De index won een dag eerder nog 0,6 procent. De MidKap zakte 0,3 procent tot 881,67 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,8 procent.

De graadmeter in Londen won 0,2 procent. De Britse inflatie koelde in mei conform verwachting af tot 2 procent. Het inflatiecijfer voldeed daarmee voor het eerst in bijna drie jaar aan de doelstelling van de Bank of England. Desondanks zal de Britse centrale bank naar verwachting donderdag het rentetarief nog onveranderd laten. Economen voorzien een eerste renteverlaging in augustus.

TomTom

Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 ging de aandacht naar TomTom. Het aandeel steeg 1,5 procent. Het bedrijf gaat zijn navigatietechnologie leveren aan BMW Motorrad. Ook gaat TomTom zijn digitale cockpit leveren aan Marelli, een leverancier van autofabrikanten. Financiële details van de deals werden niet gegeven.

De euro was 1,0748 dollar waard, tegen 1,0737 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 81,47 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 85,26 dollar per vat.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

1 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

2 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

2 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

2 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

3 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

5 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

5 uur geleden