Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Thuisbezorgd stijgt op Damrak na adviesverhoging

Moederbedrijf Thuisbezorgd stijgt op Damrak na adviesverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Amsterdam met een koerswinst van dik 4 procent. Analisten van Berenberg haalden het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl van hun verkooplijst. De stemming op de markten bleef echter terughoudend door de energiecrisis in Europa.

De kans op een recessie in Duitsland is toegenomen doordat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de gasleveringen aan het land via de Nord Stream 1-pijpleiding voor onbepaalde tijd heeft stilgelegd vanwege onderhoud. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, is sterk afhankelijk van Russisch gas. Volgens Gazprom kunnen de gasleveringen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert.

Ook de hoge inflatie houdt de gemoederen bezig. In Nederland is de inflatie in augustus volgens de eigen rekenmethode van het CBS opgelopen tot 12 procent, van 10,3 procent een maand eerder. Vooral energie werd afgelopen maand flink duurder. De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit.

Shell

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 675,75 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 922,17 punten. De beurzen in Parijs en Londen klommen tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,5 procent ondanks een sterker dan verwachte daling van de Duitse fabrieksorders in juli.

Naast Just Eat Takeaway stonden ING, AkzoNobel, ArcelorMittal en Signify in de kopgroep van de AEX, met plussen van ruim 1 procent. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een min van 0,9 procent.

Volkswagen

In de MidKap stond AMG (plus 3,7 procent) bovenaan. De metalenspecialist heeft een driejarige overeenkomst gesloten voor de levering van lithiumhydroxide, dat gebruikt wordt voor batterijen, aan het Zuid-Koreaanse EcoPro. ABN AMRO klom 0,8 procent. De bank zet nog eens 120 miljoen euro opzij in de kwestie over zogeheten woekerrentes.

In Frankfurt steeg Volkswagen 2,6 procent. Het Duitse autoconcern zou volgens persbureau Bloomberg bij de geplande beursgang van het sportwagenmerk Porsche ook aandelen aan kleine beleggers willen aanbieden. Porsche zal naar verwachting eind deze maand of volgende maand een eigen notering moeten krijgen.

De euro bleef minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9964 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent duurder op 89,13 dollar per vat. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 95,52 dollar.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

2 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden