
Moederbedrijf Gucci ziet omzet weer dalen door corona
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Luxeconcern Kering, eigenaar van modemerk Gucci, heeft in het afgelopen kwartaal weer een flinke terugslag gekregen door de coronacrisis. Vanwege nieuwe lockdownmaatregelen moesten veel winkels in Europa dicht en dat zorgde voor een stevige verkoopdip.
De opbrengsten van Kering zakten in het vierde kwartaal met 8 procent tot 3,9 miljard euro. Het was de vierde meetperiode op rij dat de omzet daalde. Omdat in veel landen nog steeds lockdownmaatregelen van kracht zijn, lijkt het waarschijnlijk dat die trend aan het begin van dit jaar doorzet. Het bedrijf kan de lagere verkoop niet voldoende compenseren met de gestegen afzet via internet.
Het aandeel Kering werd in reactie op de cijfers op de beurs ruim 7 procent lager gezet. De ongeveer 10 procent lagere kwartaalomzet van Gucci, verreweg het belangrijkste merk van de Franse multinational, wordt door kenners als opvallend gezien, omdat concurrent Louis Vuitton juist meer wist te verkopen in het laatste periode van 2020.
Uitbreiden
Waar veel winkelketens hebben besloten om filialen te sluiten lijkt Kering voor een andere strategie te kiezen. Het bedrijf verwacht dat de markt voor luxeproducten weer flink zal groeien als het coronavirus onder controle is gebracht en wil daarom "het winkelnetwerk selectief uitbreiden".
Bottega Veneta, een relatief kleiner merk van Kering, deed in het coronajaar wel goede zaken. De omzet van dat modehuis groeide in 2020 met bijna 4 procent dankzij succesvolle collecties en een sterke verkoop in met name Azië.
Over het hele jaar daalde de verkoop van Kering met ruim 17 procent naar 13,1 miljard euro. De winst zakte met 39 procent naar bijna 2 miljard euro. Van Gucci liep de omzet vorig jaar met bijna 23 procent terug.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.
10 uur geleden