Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Google hard onderuit op negatief Wall Street

Moederbedrijf Google hard onderuit op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, kreeg woensdag een fors koersverlies voor de kiezen op Wall Street. Dat gebeurde na een tegenvallende presentatie van een nieuw AI-programma, genaamd Bard. Het bedrijf wil kunstmatige intelligentie inzetten om zijn zoekmachine te verbeteren. Maar tijdens de presentatie ging het mis: het programma gaf een verkeerd antwoord over een ruimtetelescoop. Dat zorgde voor twijfels bij beleggers over de toekomst van de zoekmachine. Aandelen Alphabet werden bijna 8 procent lager gezet.

Een dag eerder onthulde concurrent Microsoft een nieuwe versie van zijn zoekmachine Bing. Daarvoor maakt Microsoft gebruik van kunstmatige intelligentie van het bedrijf OpenAI. Deze plannen werden na de onthulling juist wel met enthousiasme ontvangen bij beleggers. Woensdag moest Microsoft (min 0,3 procent) een deel van de koerswinst weer inleveren.

Manchester United, met een beursnotering in New York, maakte een koerssprong van 9 procent. Beleggers reageerden verheugd op een bericht van de Britse krant Daily Mail dat investeerders uit Qatar in de komende dagen een bod willen uitbrengen op de Engelse voetbalclub van de Nederlandse trainer Erik ten Hag. Vorig jaar november schoot het aandeel ManUnited ook al omhoog nadat de Amerikaanse eigenaren, de familie Glazer, bevestigden te kijken naar een mogelijke verkoop van de club.

Uber

Ook aandelen Uber (plus 5,3 procent) waren gewild. De taxi- en bezorgdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan kenners hadden verwacht. Topman Dara Khosrowshahi sprak van het sterkste kwartaal van het bedrijf ooit. Ook verwacht hij dat de resultaten dit jaar verder zullen verbeteren.

De algehele stemming op Wall Street was woensdag negatief, na de opmars een dag eerder die volgde op uitlatingen van centralebankpresident Jerome Powell. De Fed-baas zei onder meer dat de inflatie begint af te koelen. Wel waarschuwde hij dat er mogelijk meer renteverhogingen nodig zijn om die onder controle te krijgen.

eBay

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,6 procent op 33.949,01 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 1,1 procent op 4117,86 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,7 procent omlaag tot 11.910,52 punten.

Internetbedrijf eBay ging 2 procent omlaag. Het bedrijf ontslaat ongeveer 4 procent van al het personeel, waarmee zo'n vijfhonderd banen verloren gaan. Het onlineplatform voor shoppen en veilingen heeft last van teruglopende uitgaven van klanten en profiteert niet langer van coronalockdowns.

Meer uit Financieel

Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

18 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

1 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

2 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

3 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

3 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden