
Moederbedrijf Facebook staakt plan voor datacenter Zeewolde
AMSTERDAM (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet definitief een streep door zijn plannen voor een datacenter in Zeewolde. Tegen de komst van het datacenter was al langer veel verweer en het Rijk bepaalde onlangs de grond nog niet beschikbaar te willen stellen. Meta besloot de plannen eerder al voorlopig op te schorten.
"Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is", zegt het Amerikaanse concern nu. "We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten."
Tom Zonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, zegt blij verrast te zijn door het nieuws. "We hadden niet verwacht dat Meta zo snel met het besluit zou komen, maar eerder dat ze de bal bij het Rijk zouden leggen". De partij verzette zich al langere tijd tegen de komst van het datacentrum. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart wist de partij het zetelaantal te verdubbelen van vijf naar tien.
Minder steun
Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon eind vorig jaar nog op steun van de gemeenteraad van Zeewolde rekenen. Door de winst van de tegenstanders bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen smolt de steun weg. De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen. Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt voor critici, net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.
Dat Zeewolde eerder instemde met een wijziging van het bestemmingsplan betekende sowieso nog niet dat de bouw van het datacentrum kon beginnen. Daarvoor had Meta ook nog vergunningen van de gemeente en provincie nodig. Bovendien is een deel van het land waarop het datacenter gebouwd zou worden in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat had duurzaamheidseisen gesteld voor het gebruik ervan, voordat tot een eventuele verkoop zou worden overgegaan.
Voorwaarden
Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) verklaarde nog niet zo lang geleden dat er op dat moment niet aan de voorwaarden voor een verkoop was voldaan. "Dan gaat het om de manier waarop de zonnepanelen zijn toegepast in het ontwerp, het gaat over eisen aan duurzaamheid en energie."
Of Meta nu op zoek gaat naar een andere locatie voor een datacenter, wil een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen. Ook gaat de onderneming niet in op vragen over wat het Meta kost nu de plannen in Zeewolde niet doorgaan.
Meer uit Financieel
ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.
3 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met plussen aan een nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken voorzichtig positief in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt. De fabrikant van elektrische pick-uptrucks Rivian was een van de winnaars op Wall Street na een positief analistenrapport.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar.
4 uur geleden