Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Facebook grote verliezer op Amerikaanse beurs

Moederbedrijf Facebook grote verliezer op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, is dinsdag onderuitgegaan op de beurs in New York. Beleggers schrokken van een bericht dat het socialemediabedrijf binnenkort van de Europese privacywaakhond alleen nog maar gepersonaliseerde advertenties mag tonen als gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens. Dit lijkt een flinke klap voor het verdienmodel van Meta.

Het aandeel Meta zakte bijna 7 procent nadat persbureau Reuters op basis van een ingewijde melding maakte van een vertrouwelijk besluit van de Europese privacytoezichthouder EDPB. Meta zelf wilde niet inhoudelijk reageren. Het concern zou nog wel beroep kunnen aantekenen tegen de beslissing die waarschijnlijk binnen een maand wordt doorgevoerd.

Mede door het forse koersverlies van Meta eindigde techgraadmeter Nasdaq 2 procent lager op 11.014,89 punten. Techaandelen waren sowieso uit de gratie omdat de rentevrees opnieuw toenam op de financiële markten. Beleggers zijn bang dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen.

Dure techaandelen

Bij een hogere rente wordt beleggen in aandelen minder interessant. Dit geldt zeker voor relatief duur geprijsde techaandelen. Maar ook de andere beursgraadmeters gingen omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent lager op 33.596,34 punten. De brede S&P 500 verloor 1,4 procent tot 3941,26 punten.

Ook Apple (min 2,5 procent) moest het ontgelden op Wall Street. Persbureau Bloomberg meldde op basis van ingewijden dat het techconcern zijn plannen voor het maken van een eigen auto wat minder ambitieus zou hebben gemaakt. De komst van het voertuig zou met een jaar zijn uitgesteld en het zou niet meer om een volledig zelfsturende wagen gaan.

Boeing

Verder leverde vliegtuigbouwer Boeing bijna 4 procent aan beurswaarde in. Dat gebeurde nadat branchegenoot Airbus liet weten dit jaar niet aan zijn leveringsdoelstelling van 700 commerciële vliegtuigen te kunnen voldoen. Boeings grote rivaal verwees daarbij naar problemen in de toeleveringsketen, iets waar Boeing mogelijk ook last van heeft.

Op de oliemarkt werd een gerucht verwerkt dat Rusland overweegt een bodemprijs in te stellen voor de olieverkoop aan andere landen. Daarmee zou het land dan reageren op het onlangs door de G7 ingestelde prijsplafond voor Russische olie. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,3 procent tot 74,73 dollar. Brentolie werd 3,8 procent goedkoper op 80,13 dollar per vat. De euro was 1,0466 dollar waard, tegen 1,0508 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Chipmaker Intel keldert op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Intel werd vrijdag flink afgestraft op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse chipfabrikant kampt met een zwakkere vraag naar chips voor computers en datacenters en zag de omzet afgelopen kwartaal hard dalen. Ook dook het bedrijf in de rode cijfers. De omzetverwachting voor het huidige kwartaal stelde eveneens teleur. Het aandeel van de belangrijke klant van ASML werd 10 procent minder waard.

22 minuten geleden
Indiase Adani raakt miljarden kwijt en zakt op ranglijst rijksten

MUMBAI (ANP/RTR) - De Indiase miljardair Gautam Adani is in korte tijd flink gekelderd op de lijst met rijkste personen ter wereld. Het belangrijkste bedrijf van de 60-jarige magnaat werd een vijfde minder waard na een kritisch Amerikaans rapport over schulden en het gebruik van belastingparadijzen door Adani’s ondernemingen. Adani zakte van de derde naar de zevende plek op de ranglijst van zakentijdschrift Forbes.

25 minuten geleden
Sanderink verliest ook zeggenschap over laatste aandeel Centric

AMSTERDAM (ANP) - Gerard Sanderink verliest ook de zeggenschap over zijn laatste aandeel in IT-bedrijf Centric. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Ook wordt een verzoek goedgekeurd van het Openbaar Ministerie (OM) om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in het bestuur van Centric. Daarmee wil het OM duidelijkheid scheppen over wat er vorig jaar allemaal is gebeurd rond de onverwachte terugkeer van de inmiddels afgezette topman.

45 minuten geleden
Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond. Voor hun verbruik boven de grens van het prijsplafond gaan huishoudens over ruim een maand wel ruim 40 procent minder betalen dan nu het geval is, meldt Eneco.

3 uur geleden
Rabobank verhoogt spaarrente verder

UTRECHT (ANP) - De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

3 uur geleden
Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten. Dat was voor de Russische invasie in Oekraïne.

3 uur geleden
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt

MCLEAN (ANP/BELGA) - Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame. Dat besluit volgde op de ophef die in de Verenigde Staten was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Maar het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen en een van de beste bekeken tv-avonden van het jaar.

4 uur geleden