Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Facebook grote verliezer op Amerikaanse beurs

Moederbedrijf Facebook grote verliezer op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, is dinsdag onderuitgegaan op de beurs in New York. Beleggers schrokken van een bericht dat het socialemediabedrijf binnenkort van de Europese privacywaakhond alleen nog maar gepersonaliseerde advertenties mag tonen als gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens. Dit lijkt een flinke klap voor het verdienmodel van Meta.

Het aandeel Meta zakte bijna 7 procent nadat persbureau Reuters op basis van een ingewijde melding maakte van een vertrouwelijk besluit van de Europese privacytoezichthouder EDPB. Meta zelf wilde niet inhoudelijk reageren. Het concern zou nog wel beroep kunnen aantekenen tegen de beslissing die waarschijnlijk binnen een maand wordt doorgevoerd.

Mede door het forse koersverlies van Meta eindigde techgraadmeter Nasdaq 2 procent lager op 11.014,89 punten. Techaandelen waren sowieso uit de gratie omdat de rentevrees opnieuw toenam op de financiële markten. Beleggers zijn bang dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer zal moeten blijven verhogen om de inflatie terug te dringen.

Dure techaandelen

Bij een hogere rente wordt beleggen in aandelen minder interessant. Dit geldt zeker voor relatief duur geprijsde techaandelen. Maar ook de andere beursgraadmeters gingen omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent lager op 33.596,34 punten. De brede S&P 500 verloor 1,4 procent tot 3941,26 punten.

Ook Apple (min 2,5 procent) moest het ontgelden op Wall Street. Persbureau Bloomberg meldde op basis van ingewijden dat het techconcern zijn plannen voor het maken van een eigen auto wat minder ambitieus zou hebben gemaakt. De komst van het voertuig zou met een jaar zijn uitgesteld en het zou niet meer om een volledig zelfsturende wagen gaan.

Boeing

Verder leverde vliegtuigbouwer Boeing bijna 4 procent aan beurswaarde in. Dat gebeurde nadat branchegenoot Airbus liet weten dit jaar niet aan zijn leveringsdoelstelling van 700 commerciële vliegtuigen te kunnen voldoen. Boeings grote rivaal verwees daarbij naar problemen in de toeleveringsketen, iets waar Boeing mogelijk ook last van heeft.

Op de oliemarkt werd een gerucht verwerkt dat Rusland overweegt een bodemprijs in te stellen voor de olieverkoop aan andere landen. Daarmee zou het land dan reageren op het onlangs door de G7 ingestelde prijsplafond voor Russische olie. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,3 procent tot 74,73 dollar. Brentolie werd 3,8 procent goedkoper op 80,13 dollar per vat. De euro was 1,0466 dollar waard, tegen 1,0508 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

4 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

5 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

7 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

9 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

11 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden