Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Essent wil minder afhankelijkheid van Russisch gas

Moederbedrijf Essent wil minder afhankelijkheid van Russisch gas

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern E.ON, moederbedrijf van Essent, wil in de komende jaren helpen om de afhankelijkheid van Rusland op het gebied van energievoorziening te verminderen en de energiezekerheid van Europa te verzekeren. Dat meldde het concern bij de publicatie van de jaarcijfers.

Topman Leonhard Birnbaum verklaarde daarbij dat het nutsbedrijf ervoor moet zorgen dat energie "betaalbaar" blijft voor zowel huishoudens als de industrie. Hij benadrukte dat het verminderen van de behoefte aan Russische energie "een taak van lange adem" zal zijn. Als alternatieven voor Russisch gas noemde de topman onder meer de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en waterstof. Deze alternatieven brengen volgens hem wel extra kosten met zich mee.

Duitsland is voor meer dan de helft van zijn aardgas afhankelijk van Rusland, dat het gas via pijpleidingen levert. Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. De Europese Unie denkt de import van Russisch gas dit jaar al met bijna twee derde te kunnen verminderen. Aardgas wordt gebruikt voor verwarming maar ook om elektriciteit op te wekken.

Recordniveau

De Europese gasprijs bereikte vorige week nog een recordniveau van 345 euro per megawattuur door zorgen over de oorlog in Oekraïne en verstoringen van de Russische gasleveringen. Inmiddels is de prijs weer gezakt tot 117 euro per megawattuur door aanhoudende leveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom en het warmere weer in het noorden van Europa.

E.ON profiteerde afgelopen jaar van de grote vraag naar elektriciteit vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis en de hogere energieprijzen. Het bedrijf zag de omzet en winst flink stijgen. Het resultaat vóór rente, belastingen en afschrijvingen steeg met 14 procent tot 7,9 miljard euro. Dat was iets beter dan analisten hadden verwacht.

Voor dit jaar rekent E.ON op een daling van het resultaat tot tussen de 7,6 miljard en 7,8 miljard euro. De impact van de oorlog in Oekraïne is volgens het bedrijf echter nog niet volledig in te schatten.

Meer uit Financieel

Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing is honderden defecte onderdelen kwijtgeraakt, stelt een klokkenluider. Volgens de kwaliteitsinspecteur bestaat de kans dat sommige onderdelen in nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX zijn gebruikt.

52 seconden geleden
Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

30 minuten geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

1 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

1 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

2 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

2 uur geleden
Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

UTRECHT (ANP) - In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. " Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

4 uur geleden