Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moederbedrijf Essent wil minder afhankelijkheid van Russisch gas

Moederbedrijf Essent wil minder afhankelijkheid van Russisch gas

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern E.ON, moederbedrijf van Essent, wil in de komende jaren helpen om de afhankelijkheid van Rusland op het gebied van energievoorziening te verminderen en de energiezekerheid van Europa te verzekeren. Dat meldde het concern bij de publicatie van de jaarcijfers.

Topman Leonhard Birnbaum verklaarde daarbij dat het nutsbedrijf ervoor moet zorgen dat energie "betaalbaar" blijft voor zowel huishoudens als de industrie. Hij benadrukte dat het verminderen van de behoefte aan Russische energie "een taak van lange adem" zal zijn. Als alternatieven voor Russisch gas noemde de topman onder meer de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en waterstof. Deze alternatieven brengen volgens hem wel extra kosten met zich mee.

Duitsland is voor meer dan de helft van zijn aardgas afhankelijk van Rusland, dat het gas via pijpleidingen levert. Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. De Europese Unie denkt de import van Russisch gas dit jaar al met bijna twee derde te kunnen verminderen. Aardgas wordt gebruikt voor verwarming maar ook om elektriciteit op te wekken.

Recordniveau

De Europese gasprijs bereikte vorige week nog een recordniveau van 345 euro per megawattuur door zorgen over de oorlog in Oekraïne en verstoringen van de Russische gasleveringen. Inmiddels is de prijs weer gezakt tot 117 euro per megawattuur door aanhoudende leveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom en het warmere weer in het noorden van Europa.

E.ON profiteerde afgelopen jaar van de grote vraag naar elektriciteit vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis en de hogere energieprijzen. Het bedrijf zag de omzet en winst flink stijgen. Het resultaat vóór rente, belastingen en afschrijvingen steeg met 14 procent tot 7,9 miljard euro. Dat was iets beter dan analisten hadden verwacht.

Voor dit jaar rekent E.ON op een daling van het resultaat tot tussen de 7,6 miljard en 7,8 miljard euro. De impact van de oorlog in Oekraïne is volgens het bedrijf echter nog niet volledig in te schatten.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

9 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden