Moederbedrijf de Volksbank van SNS en ASN schrapt tot 750 banen
UTRECHT (ANP) - De Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN, BLG Wonen en RegioBank, gaat 700 tot 750 banen schrappen als onderdeel van een reorganisatie. Gedwongen ontslagen "zijn niet uit te sluiten", meldt het bedrijf. Het banenverlies moet leiden tot een jaarlijkse structurele kostenbesparing van ongeveer 70 miljoen euro.
De ingreep maakt deel uit van een bredere vereenvoudiging van de organisatiestructuur. Daarbij wil de Volksbank zich ook gaan bewegen naar één retailmerk. Die nieuwe merknaam moet later dit jaar bekend worden gemaakt.
Bij de Volksbank werken ongeveer 4500 mensen. Het financiële concern wil de banenreductie voor 1 juli afronden. Naast het schrappen van banen sluit de Volksbank ook SNS-winkels en vestigingen van RegioBank, maar het is nog niet bekend om hoeveel locaties het gaat.
Witwassen
De Volksbank, sinds 2013 in staatshanden, kampt ook met hogere kosten om witwassen door klanten tegen te gaan. Daarvoor huurt het bedrijf meer mensen van buitenaf tijdelijk in. Dit doet de kostenbesparing als gevolg van de banenreductie teniet.
De bank dreigt een boete te krijgen voor tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen. Onlangs maakte De Nederlandsche Bank ook bekend dat een geldstraf dreigt om mogelijke gebreken bij het risicomanagement.
Succesvoller maken
In een toelichting zegt topman Roland Boekhout tegen het ANP dat de ingreep nodig is om de bank succesvoller te maken en dat er zorgvuldig contact is met onder meer vakbonden over het banenverlies. De Volksbank heeft iets meer dan zeshonderd kantoren.
Ook zegt Boekhout dat "het voor de hand ligt" dat het nieuwe retailmerk een van de bestaande dochtermerken van de bank wordt. De samenvoeging van de dochtermerken tot één merk moet binnen drie jaar worden afgerond.
Privatisering
De bank kwam in 2013 in overheidshanden door de nationalisatie van SNS Reaal. Het bank- en verzekeringsconcern was in grote moeilijkheden gekomen door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoedfinancieringstak. De verzekerings- en vastgoedactiviteiten kwamen al eerder weer in private handen.
Begin oktober werd nog bekend dat het kabinet aanstuurt op een privatisering van de Volksbank via een beursgang of onderhandse verkoop. Dat meldde minister Eelco Heinen (Financiën) aan de Tweede Kamer. Hij volgde daarmee een advies van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiënten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.
5 uur geleden