Moeder webwinkel Temu kampt met zwakke verkopen in China zelf
SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - PDD Holdings, het moederbedrijf van webwinkelconcern Temu, is er afgelopen kwartaal niet in geslaagd om met zijn omzet en winst aan de marktverwachtingen te voldoen. Promoties en kortingen bij het Chinese concern wisten prijsbewuste consumenten in met name China zelf er niet toe te verleiden om zoveel uit te geven op de e-commerceplatforms als alom door kenners was voorzien.
De opbrengsten groeiden weliswaar met 44 procent op jaarbasis tot omgerekend zo'n 13 miljard euro en het bedrijf zag ook de winst flink toenemen. Maar analisten hadden in doorsnee op betere cijfers gerekend. In de voorbeurshandel op Wall Street ging PDD donderdag ook hard omlaag.
De teleurstellende resultaten laten zien hoe PDD, ondanks een bloeiende overzeese business met de populaire shopping-app Temu, worstelt met zwakke Chinese consumentenbestedingen. De hoge jeugdwerkloosheid en de crisis in de vastgoedsector in China hebben het consumentenvertrouwen aangetast. Dit remt de verkopen op Pinduoduo, PDD's binnenlandse verkoopplatform.
Botsingen met toezichthouders
In het buitenland blijft PDD wel flink groeien. Het bedrijf investeert fors in Temu om zijn wereldwijde aanwezigheid te vergroten. Temu werd een van de meest gedownloade apps in de Verenigde Staten en begint zelfs het Amerikaanse Amazon uit te dagen in bepaalde segmenten.
De stormachtige groei over de grens van Temu zorgt ook voor botsingen met toezichthouders. De Europese Commissie opende recent al een onderzoek naar het digitale kleding- en sieradenplatform van het bedrijf voor het mogelijk verkopen van illegale ontwerpen. Ook leven er vragen over de potentieel verslavende werking van Temu.
Daarnaast drongen verschillende Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM), er eerder deze maand op aan dat Temu zich aan de Europese regels voor het consumentenrecht en eerlijke handelspraktijken gaat houden. Zo zou er bijvoorbeeld een einde moeten komen aan nepkortingen en nepreviews.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiƫnten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.
4 uur geleden