Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moeder Sharleyne: minder herinneringen door stress

Moeder Sharleyne: minder herinneringen door stress

LEEUWARDEN (ANP) - Hélène J. zegt zich weinig te kunnen herinneren van de omstandigheden rond de dood van haar dochter Sharleyne. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat J. het 8-jarige meisje van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen heeft gegooid. J. ontkent dit.

De rechtbank in Assen sprak J. in 2018 vrij. De zaak wordt in hoger beroep behandeld in het gerechtshof in Leeuwarden. J. stelt dat ze niet uitgebreider kan verklaren dan voorheen. "Ik kan mij niet alles meer herinneren. Nu nog minder door alle stress."

J. raakte maandag meerdere keren geëmotioneerd toen ze vertelde wat ze nog wel wist. "Ik was 's nachts wakker geworden door de tocht. Ik ben naar de slaapkamer van Sharleyne gegaan. Ze lag niet in haar bed en het raam was open." Naar eigen zeggen kon ze haar dochter in het appartement niet vinden. Buiten keek ze over de reling. "Dat was verschrikkelijk. Ik zag haar beneden liggen."

Alcoholprobleem

Volgens J. had Sharleyne geen zelfmoordneigingen. Zelf was ze ook niet suïcidaal. "Ik durf niet te zeggen wat er is gebeurd, maar heb wel vermoedens." Ze sluit niet uit dat de stiefvader betrokken is. De twee waren al een paar jaar uit elkaar. Volgens J. zou haar ex een financieel motief hebben gehad. Door inspanningen van de stiefvader werd J. uiteindelijk toch vervolgd. Hij vroeg bij de rechtbank om 100.000 euro smartengeld. De stiefvader was tijdens de val thuis in Emmen. Zijn DNA is niet aangetroffen op Sharleyne.

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 levenloos gevonden onderaan de flat. Ze woonde er met haar moeder. J. (41) had destijds een alcoholprobleem en Sharleyne was in beeld bij jeugdzorg. J. zei dat ze de avond ervoor flink had gedronken, door stress. Ze schat tien flesjes bier. Een bovenbuurman heeft verklaard dat hij J. en Sharleyne voor de val hoorde praten. Daarna hoorde hij een harde bons. J. vindt zijn verklaring "dubieus".

Rode draad

Het OM, dat tien jaar cel had geëist, is in hoger beroep gegaan. De aanklager gaat uit van moord of doodslag. Sharleyne zou eerst door J. zijn gewurgd. Letselexperts verschillen van mening over de aangetroffen blauwe plekken in de hals van Sharleyne. J. zegt ze in de dagen voor de val niet te hebben gezien.

J. was in mei 2015 enkele dagen weg, onder andere op de verjaardag van Sharleyne. Ook dit kwam door stress zegt ze. "Stress is wel de rode draad. Daar kamp ik al jaren mee."

Meer uit Binnenland

Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

2 uur geleden
Johan Derksen voor het eerst in top 3 Media100, Arjen Lubach op 1

AMSTERDAM (ANP) - Johan Derksen staat dit jaar op de derde plek in de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Het is voor het eerst dat de tv-analist zo hoog in de lijst staat. Hij moet zijn baas John de Mol, die op de tweede plek staat, nog wel voor zich dulden. Arjen Lubach staat net als vorig jaar op de eerste plek.

2 uur geleden
Barendrecht wil alsnog opvanglocatie bij grens met Rotterdam

BARENDRECHT (ANP) - Barendrecht wil tegen de grens met Rotterdam alsnog een opvanglocatie voor asielzoekers realiseren. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Grote spoorstaking in Duitsland begonnen, veel hinder verwacht

BERLIJN (ANP) - Een landelijke spoorstaking in Duitsland is donderdagavond om 22.00 uur van start gegaan. Spoorpersoneel legt in totaal 24 uur het werk neer. De verwachting is dat daardoor duizenden treinen niet zullen rijden, zowel op regionale verbindingen als langeafstandstrajecten. NS heeft al aangekondigd dat er vrijdag geen internationale treinen tussen Nederland en Duitsland zullen rijden.

2 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

4 uur geleden
Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

4 uur geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

5 uur geleden