Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moeder Google trekt andere techfondsen mee in koersval op beurs

Moeder Google trekt andere techfondsen mee in koersval op beurs

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is woensdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York en trok daarbij de koersen van andere techbedrijven mee omlaag. Beleggers waren zwaar teleurgesteld over de kwartaalcijfers die Alphabet dinsdag na de slotbel op Wall Street had gepubliceerd.

Alphabet leverde 9,5 procent in, de grootste koersdaling voor het bedrijf sinds maart 2020. Bij de onderneming leverden de clouddiensten in het derde kwartaal minder inkomsten op dan marktkenners hadden voorzien. De groei van de clouddiensten viel daarbij terug tot het laagste niveau in bijna drie jaar. Dat kwam onder meer doordat er minder dure AI-systemen werden verkocht.

"AI moest de cloudinkomsten van Google een boost geven, maar dat is duidelijk niet gebeurd. De stijgende rente op staatsobligaties en de gemengde winsten zorgen ervoor dat aandelenbeleggers op de verkoopknop drukken", verklaart Edward Moya, een analist bij de firma OANDA.

Apple TV+

De teleurstelling over Alphabet was ook te merken bij andere techbedrijven. Apple, dat ook nog prijsverhogingen voor streamingdienst Apple TV+ aankondigde, ging bijvoorbeeld ruim 1 procent omlaag. Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, zakte dik 4 procent en Amazon verloor bijna 6 procent. De Nasdaq-graadmeter, waarin tal van techfondsen zijn opgenomen, verloor 2,4 procent tot 12.821,23 punten.

Softwareconcern Microsoft was wel een duidelijke winnaar met een plus van ruim 3 procent. Het bedrijf achter besturingssysteem Windows boekte afgelopen kwartaal meer winst dan kenners hadden verwacht. Microsoft profiteerde daarbij van een sterke groei van clouddiensten en systemen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Israël en Hamas

Behalve voor de techsector was er bij beleggers ook weer veel aandacht voor de ontwikkelingen rond de oorlog tussen Israël en Hamas en de schommelingen van de rentes op de Amerikaanse obligatiemarkten. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 33.035,93 punten en de bredere S&P 500 zakte 1,4 procent tot 4186,77 punten, terwijl de olieprijzen rond de 2 procent opliepen.

Ook Boeing kwam met resultaten. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant wist het nettoverlies in het afgelopen kwartaal terug te dringen tot 1,6 miljard dollar, van 3,3 miljard dollar een jaar eerder. Vanwege productieproblemen verwacht het bedrijf wel minder 737-toestellen te kunnen afleveren. Dat zullen er dit jaar 375 tot 400 zijn. Eerder werd gerekend op 400 tot 450 vliegtuigen. Het aandeel zakte 2,5 procent.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden