Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Modi benadrukt belang vrede in gesprek met Poetin

Modi benadrukt belang vrede in gesprek met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat vrede van groot belang is en dat "oorlog geen problemen oplost". Hij pleit voor een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

Modi arriveerde maandag in Rusland, uren na de grootste Russische aanval op Oekraïne in maanden. De twee leiders hebben onder meer gesproken over de oorlog. "Ik was blij dat we onze meningen over Oekraïne openlijk en in detail konden delen", zei Modi achteraf. Poetin sprak van een constructieve discussie.

De premier verklaarde ook dat het pijnlijk is als kinderen worden vermoord. "Oplossingen en vredesgesprekken kunnen niet slagen te midden van bommen, vuurwapens en kogels", zei hij. "We moeten een manier vinden om vrede te bereiken met dialoog."

'Dierbare vriend'

Maandag is in Kyiv een kinderziekenhuis getroffen, volgens Oekraïne door een Russische kruisraket. Het Kremlin beweert dat het ziekenhuis schade heeft opgelopen door Oekraïens luchtafweergeschut. Oekraïne vindt het betreurenswaardig dat Modi diezelfde dag nog naar Rusland ging.

Modi's tweedaagse bezoek aan Rusland eindigt dinsdag. Het is voor het eerst sinds 2019 dat hij in het land is. Modi en Poetin omschreven elkaar als "dierbare vriend". Poetin liet zich positief uit over de "zeer lange vriendschap" tussen hun landen en zei dat er nu sprake is van een "speciaal geprivilegieerd, strategisch partnerschap".

Rusland zou ook toezeggingen hebben gedaan over een gevoelige kwestie: Indiërs die in Russische krijgsdienst zijn getreden en naar Oekraïne zijn gestuurd. Zij zouden soms ten onrechte te horen hebben gekregen dat ze niet hoefden te vechten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van India zei dat Modi zich heeft uitgesproken over het lot van Indiase burgers die "onder valse voorwendselen" in dienst zijn gegaan. Rusland zou hebben beloofd dat zij eerder uit actieve dienst worden ontslagen.

Meer uit Buitenland

Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

3 uur geleden
Rechter verwerpt zaak tegen Trump om geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump zou bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 allerlei documenten hebben meegenomen naar zijn landgoed in Mar-a-Lago. De zaak is nu verworpen omdat de speciale aanklager volgens de rechter onrechtmatig was benoemd.

4 uur geleden
Onrustig in Berlijn rond EK-finale: ruim 130 aanhoudingen

BERLIJN (ANP) - Rond de EK-finale zondagavond in Berlijn heeft de politie in de Duitse hoofdstad 133 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 151 aanklachten ingediend, onder meer voor mishandeling, huisvredebreuk, valsheid in geschrifte en zakkenrollerij. Twee politieagenten liepen verwondingen op.

4 uur geleden
NBC: schietplek dader aanslag op Trump was veiligheidsrisico

BUTLER (ANP) - Het dak vanwaar een man zaterdag het vuur opende op de Amerikaanse oud-president Donald Trump is eerder al aangewezen als een veiligheidsrisico, meldt NBC News op basis van twee bronnen. De Secret Service zou zich ervan bewust zijn geweest dat het een kwetsbare plek was tijdens de campagnebijeenkomst van Trump in Butler.

4 uur geleden
Secret Service werkt mee aan onderzoeken na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Secret Service zal volledig meewerken aan onderzoeken naar de aanslag op Donald Trump, liet de directeur van de Secret Service Kimberly Cheatle in een verklaring weten. Agenten van de Secret Service wisten zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Butler niet te voorkomen dat een schutter het vuur opende, waarna er veel kritiek kwam op de veiligheidsdienst. President Joe Biden en leden van het Congres hebben onderzoeken aangekondigd.

4 uur geleden
Oekraïne: alle Russische marineboten zijn vertrokken uit de Krim

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense marine zegt dat in de havens op het schiereiland de Krim geen Russische marineboten meer zijn. De laatste boot zou een fregat zijn geweest dat inmiddels is uitgevaren, aldus de melding. Oekraïne heeft met raketten en drones veel schade aangericht aan marinevaartuigen in havens op de Krim, met name de grote marinehaven Sebastopol. Dat is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. De stad werd in 1783 gesticht om als haven voor de marine van het Russische keizerrijk te dienen. Het is tot voor kort een van de belangrijkste Russische marinehavens geweest.

5 uur geleden
Zelensky mikt op tweede vredestop in november

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt in november navolging te kunnen geven aan een internationale top over vrede in zijn land. Hij verwacht dat Oekraïne dan op een tweede top met een volledig uitgewerkt vredesplan kan komen.

6 uur geleden