
Moderna en Uber openen met verlies op Wall Street
NEW YORK (ANP) - Vaccinmaker Moderna stond donderdag op verlies bij de opening van de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf kwam met een cijferupdate en boekte meer omzet en winst dan verwacht. In de aanloop naar het handelsbericht was het aandeel woensdag nog een van de winnaars. Beleggers zetten ook Uber lager na publicatie van de nieuwste kwartaalcijfers.
De graadmeters op Wall Street openden met een kleine plus. De leidende Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,3 procent hoger op 34.892 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 4412 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg een fractie tot 14,783 punten.
Moderna maakte ook bekend dat de bescherming die het coronavaccin van de biotechnoloog tegen het virus biedt, na een half jaar amper afneemt. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde. Het aandeel noteerde in de vroege handel bijna 2 procent lager.
Uber
Uber kwam woensdag nabeurs met cijfers en verloor 2 procent aan beurswaarde. Het taxibedrijf heeft in het tweede kwartaal flinke kosten gemaakt om chauffeurs die het bedrijf eerder verlieten weer terug te krijgen. Veel chauffeurs stopten met rijden voor Uber omdat de vraag naar ritjes sterk was teruggelopen als gevolg van de coronapandemie. Het afgelopen kwartaal trok het bedrijf flink de portemonnee om hen te verleiden terug te keren. Die inspanning resulteerde in een groter dan verwacht operationeel verlies.
Het moederbedrijf van hotelboekingssite Booking.com, Booking Holdings, heeft in het tweede kwartaal van het jaar een omzet van meer dan 2 miljard dollar in de boeken gezet. Dat was voor het eerst sinds het begin van de crisis. De omzet was ook veel hoger dan waarmee kenners in doorsnee rekening hadden gehouden. Kort na de openingsbel won Booking 3,5 procent.
Banenrapport
De Amerikaanse uitkeringsaanvragen daalden in de laatste week van juli met 14.000 naar 385.000. Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met een belangrijk maandelijks banenrapport. Daarin staat hoe de arbeidsmarkt zich heeft ontwikkeld.
De euro was 1,1841 dollar waard, tegen 1,1895 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 68,28 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 70,57 dollar per vat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
4 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
12 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
14 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden