Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moderna begint klinische proeven boosterprik tegen omikronvariant

Moderna begint klinische proeven boosterprik tegen omikronvariant

CAMBRIDGE (ANP) - Moderna begint met klinische proeven van een vaccinatie die specifiek is ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de omikronvariant van het coronavirus. Zeshonderd volwassenen zijn bij de proeven betrokken, die uit moeten wijzen of deze derde of vierde prik betere bescherming biedt tegen omikron.

De huidige boosterprik van Moderna, die naast het vaccin van Pfizer en BioNTech ook in Nederland wordt gebruikt, werkt ook nog goed tegen de omikronvariant. Twintig proefpersonen kregen ruim een halfjaar geleden een boosterprik met het middel om de werking te zien. Dit kleinschalige onderzoek laat volgens de farmaceut zien dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed zes maanden na de injectie zes keer zo laag is als 29 dagen na de injectie.

Hoewel dat een forse afname is, stelt Moderna-topman Stéphane Bancel woensdag dat het "geruststellend" is dat er zes maanden na de injectie nog altijd antistoffen worden waargenomen. De klinische proeven moeten uitwijzen of het nieuwe vaccin beter kan beschermen tegen omikron. Dit is volgens Bancel nodig vanwege de "langetermijndreiging van de variant".

Pfizer en BioNTech hopen ook spoedig te kunnen beginnen met klinische proeven voor een vaccin dat speciaal tegen de omikronvariant is ontwikkeld. Ook AstraZeneca werkt samen met de universiteit van Oxford aan de productie van een vaccin tegen deze variant.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 3 maanden geleden
weer een bewijs dat ze absoluut geen idee hebben wat covid en de mutaties betreft--ze werden er WEL enorm rijk van.
Gered 3 maanden geleden
Echt niet te geloven! Omikron is niet meer dan een snotneus en daar gaan we tegen vaccineren? Wanneer gaan de mensen nu weer eens normaal doen en laten ze die testen links liggen? Geen testen is geen qr code en beperkingen meer. En als de mensen die voor een andere kwaal in het ziekenhuis liggen nu ook die testen weigeren zijn we helemaal weer terug naar normaal
volijke 3 maanden geleden
Omikron is slechts een milde griep. De farmaceuten Pfizer en Moderna lachen zich rot!

Meer uit Buitenland

UNHCR: wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is die negatieve mijlpaal bereikt door dodelijke conflicten zoals de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Anthony Albanese beëdigd als nieuwe premier Australië

CANBERRA (ANP/AFP) - Anthony Albanese is maandag beëdigd als nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts een paar uur voordat hij later op de dag naar de Japanse hoofdstad Tokio afreist om zijn eerste internationale top bij te wonen als leider van het land. Albanese, leider van de centrumlinkse Labourpartij in Australië, zegt dat zijn land bereid is meer te gaan doen om klimaatverandering aan te pakken.

2 uur geleden
Iconische gitaar Kurt Cobain geveild voor 5 miljoen dollar

NEW YORK (ANP) - De blauwe gitaar waar Nirvana-frontman Kurt Cobain op speelde in de videoclip van wereldhit Smells Like Teen Spirit uit 1991 is zondag geveild voor vijf miljoen dollar, omgerekend ruim 4,7 miljoen euro. Vooraf werd verwacht dat de blauwe Fender Mustang een bedrag van zo'n 800.000 dollar op zou brengen. Een ander item van Cobain, zijn Dodge Dart uit 1965 bracht 375.000 dollar op, meldt Julien's Auction, dat de veiling verzorgde. De opbrengst gaat voor een deel naar een liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheidszorg.

7 uur geleden
Honderden betogen tegen bezoek koning Juan Carlos aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - Zo'n driehonderd mensen hebben zondag in Madrid geprotesteerd tegen het bezoek van de gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos aan zijn geboorteland. De demonstranten kwamen bijeen in de buurt van het koninklijk paleis in de Spaanse hoofdstad en hielden borden omhoog met teksten zoals "gerechtigheid" en "de Bourbon in de gevangenis", verwijzend naar het huis waarvan hij lid is.

9 uur geleden
Poolse burgers in Oekraïne krijgen dezelfde rechten als andersom

KIEV (ANP/RTR) - Poolse burgers in Oekraïne krijgen daar dezelfde rechten als Oekraïense vluchtelingen die in Polen verblijven. Die belofte maakte de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag tijdens een bezoek van zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda in Kiev.

12 uur geleden
Shanghai past strikte lockdownmaatregelen aan

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai gaat de strikte lockdownmaatregelen vervangen door een systeem dat delen van de stad indeelt op basis van de mate van risico: hoog, midden of laag. Dit systeem gebruikte de stad ook al voor de huidige uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus, die de stad al sinds april in zijn greep houdt.

14 uur geleden
Oekraïne verlengt staat van beleg met 90 dagen

KIEV (ANP/DPA) - Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu tot 23 augustus. Een dag later viert Oekraïne traditioneel zijn Onafhankelijkheidsdag.

14 uur geleden