Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Moderna: aangepast vaccin versterkt afweer tegen omikronvariant

Moderna: aangepast vaccin versterkt afweer tegen omikronvariant

CAMBRIDGE (ANP) - Vaccinfabrikant Moderna is positief over de voorlopige onderzoeksresultaten met zijn aangepaste coronavaccin. Een boosterprik ervan wapent het immuunsysteem zoals gehoopt beter tegen de omikronvariant van het coronavirus dan het originele vaccin, meldt het bedrijf. Hoewel het onderzoek nog verder doorgaat, hoopt Moderna dat de aangepaste versie aan het einde van de zomer zal zijn goedgekeurd.

Een besluit over de toelating van nieuwe vaccins wordt genomen op basis van advies van toezichthouders als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Moderna deelt de voorlopige data alvast met gezondheidsinstanties om de snelheid erin te houden.

Het bedrijf zet in op een mix van het originele vaccin en een aangepaste versie die specifiek omikron op de korrel neemt. Uit de studie kwam naar voren dat mensen met de nieuwe versie acht keer meer antilichamen tegen omikron aanmaken. Deze coronavariant veroorzaakt gemiddeld weliswaar mildere ziekteverschijnselen dan de deltavariant die ervoor kwam, maar omikron blijkt wel goed in het omzeilen van eerder opgedane immuniteit. Moderna en andere vaccinmakers hopen daar met aangepaste vaccins een antwoord op te geven.

Hoe effectief de nieuwe versie van dit vaccin precies is in het voorkomen van besmetting en ernstige ziekte, zal nog uit vervolgonderzoek moeten blijken.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

1 dag geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiƫnten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

2 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

2 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

2 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

2 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

3 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

3 dagen geleden