Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Model RIVM: Britse variant nu zes op de tien keer de boosdoener

Model RIVM: Britse variant nu zes op de tien keer de boosdoener

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schat dat de Britse variant van het coronavirus nu ongeveer zes op de tien coronabesmettingen in Nederland veroorzaakt. Van de bijna 4000 mensen die hun "eerste ziektedag" hadden op 19 februari, hebben er volgens modelberekeningen van het instituut 2354 de extra besmettelijke variant. Dat komt neer op 59 procent.

Het RIVM dacht eerder dat de Britse variant zich al beduidend meer had verspreid. Begin februari meldde het instituut dat het toen al naar schatting om circa twee derde van alle gevallen ging. Ook die inschatting kwam voort uit modelberekeningen. De relatieve meevaller komt doordat meetresultaten anders uitpakten dan de voorspellingen van het computermodel.

Iedere week nemen het RIVM, het Erasmus MC en diverse laboratoria in het land een steekproef uit positieve coronatesten. Ze analyseren dan genetisch materiaal van het virus. Op die manier kunnen ze terugkijkend bepalen hoe verschillende varianten zich verspreiden.

'Eerdere schattingen kunnen veranderen'

Die zogeheten kiemsurveillance kent een aantal beperkingen. In de eerste plaats de omvang: eerst werden zo'n 400 testen per week aan analyse onderworpen. Dat aantal wordt uitgebreid tot 1200 á 1500 stuks per week, maar dat zijn er nog steeds relatief weinig op het totale aantal testen dat wordt afgenomen. Afgelopen week waren dat er 263.291.

"Het punt met de cijfers uit de kiemsurveillance is dat niet alles tegelijkertijd binnenkomt", legde een woordvoerder van het RIVM onlangs nog uit. Omdat doorlopend gegevens binnenkomen die soms ook al iets ouder zijn, kunnen eerdere schattingen veranderen. "Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe nauwkeuriger de schattingen zijn", meldt ook de website van het instituut.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 4 dagen geleden
En van Dissel, laat je bewering dat bij het naar school gaan van MBO-ers de IC's HALF APRIL uit zullen puilen. Gewoon weer zo'n kreet die uit de duim gezogen is en allemaal om angst te zaaien
Louis53 4 dagen geleden
De grote boosdoener is het RIVM zelf die in opdracht van Rutte gemanipuleerde cijfers moeten tonen om mensen bang te maken, angstig te houden en psychische schade op te laten lopen. De meest gevaarlijke variant is niet deal 6 weken bewierrookte Britse variont maar de RIVM-variant en de Rutte-variant. Voorlopig kan het RIVM geen harde cijfers voorleggen waaruit hun peilingen blijken en het is een grof schandalig, zelfs crimineel om op deze basis Nederland nog verder naar de klote te lanten gaan
Kwek 5 dagen geleden
Het muteert, dus? Uit niets blijkt het erger dan het eerste virus en tot nog toe versnelt het virus ook niet. Meer nieuwe variant, minder eerste virus en uiteindelijk dus weinig verschil. Moet daarvoor heel Nederland naar de klote? Het percentage positieve testen daalde van 11.5 naar 9.8 en de hele media roept erover dat er 19% meer besmettingen zijn. Niemand verteld erbij dat er zo'n 70.000 meer testen zijn gedaan in de afgelopen week. Dat komt met het percentage van 9.8% op zich al neer op 6860 meer positieven in een week. Dat gegoochel met cijfers moet eens afgelopen zijn. Volgende week testen ze nog meer dan afgelopen week en worden de cijfers logischerwijs wéér hoger. Het gaat niet om aantallen, het gaat om het percentage.
Zeeuw65 5 dagen geleden
Het lag in de lijn der verwachtingen daar de Britse variant het geheel over zal nemen

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets toegenomen

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1848 coronapatiënten, 39 meer dan een dag eerder. Van hen liggen er 526 op de intensive care, acht meer dan zaterdag, en 1322 in de kliniek. Dat zijn er 31 meer dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

10 uur geleden
RIVM meldt 4729 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4729 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen zaterdag- en zondagochtend. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

11 uur geleden
Aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen iets afgenomen

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1809 coronapatiënten, 55 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 518 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder, en 1291 in de kliniek. Dat zijn er 48 minder dan vrijdag.

1 dag geleden
RIVM meldt 4993 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4993 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

1 dag geleden
België meldt grootste aantal corona-opnames in maanden

BRUSSEL (ANP) - België heeft melding gemaakt van het grootste aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in ongeveer twee maanden. Er moesten vrijdag nog eens 204 patiënten met het virus worden opgenomen, bericht VRT zaterdag. Het was de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 uitkwam.

1 dag geleden
'Meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid'

HILVERSUM (ANP) - Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel.

1 dag geleden
Bijna helft Amerikaanse 65-plussers ingeënt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Bijna de helft van de Amerikaanse 65-plussers heeft inmiddels een eerste inenting tegen Covid-19 gehad. Dat heeft Andy Slavitt, een belangrijke adviseur van het Witte Huis voor het coronabeleid, vrijdag bekendgemaakt. Van de mensen die langdurig in een zorginstelling verblijven, heeft inmiddels drie kwart de eerste dosis vaccin toegediend gekregen.

2 dagen geleden