
Modeketen Shoeby werkt aan akkoord met schuldeisers
ROSMALEN (ANP) - Modewinkelketen Shoeby probeert met een groep schuldeisers tot een akkoord te komen om een faillissement af te wenden. Volgens het retailbedrijf is het een van de maatregelen van een herstelprogramma dat Shoeby heeft ingezet nadat de coronapandemie de resultaten onder druk had gezet.
Shoeby wil via een zogeheten WHOA-procedure tot afspraken komen met alle crediteuren, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van vakwebsite RetailTrends. Met die relatief nieuwe regeling kan een rechter beslissen dat nieuwe afspraken over het terugbetalen van schulden automatisch voor alle schuldeisers gelden, ook als niet iedereen akkoord is gegaan. Dit moet in de kern gezonde bedrijven redden die door uitzonderlijke omstandigheden in de problemen zijn geraakt met hun betalingsverplichtingen.
Marketingmanager Janneke Schoenmakers benadrukt dat het om een herstructurering van "oude" schulden gaat tot 1 september. Shoeby zal rekeningen voor leveringen of diensten na 1 september volledig betalen, schrijft ze in een e-mail. Van een faillissement is op dit moment geen sprake en de winkels blijven gewoon open, voegt ze eraan toe. "Dit traject heeft geen gevolgen voor onze klanten. Shoeby gaat door met alles wat zij van ons gewend zijn." Ook voor de medewerkers zou het traject van de schuldensanering geen directe gevolgen hebben.
Coronacrisis
Shoeby heeft nog lang last gehad van de coronacrisis, toen winkels vaak verplicht de deuren moesten sluiten om besmettingen met COVID-19 te voorkomen. Daardoor heeft het bedrijf flink moeten afschrijven op voorraden en dat drukte volgens Schoenmakers ook vorig jaar en dit jaar op de resultaten. Daar kwamen de flink opgelopen prijzen voor boodschappen en energie bovenop, die ervoor zorgden dat klanten minder te besteden hadden.
Het 42 jaar geleden opgerichte Shoeby heeft 240 winkels en 1500 medewerkers. Het familiebedrijf afficheert zich als winkelketen waar klanten veel persoonlijke stijladviezen krijgen.
De hoge inflatie die kort op de coronalockdowns volgde, heeft meer bedrijven in de winkelstraat geraakt. Zo dreigt voor Big Bazar een faillissement, wat volgens de directie van het bedrijf onder andere door de gedaalde koopkracht van Nederlanders komt. Dit jaar gingen ook de kledingwinkelketens Score en Chasin' failliet, net zoals Scotch & Soda en enkele tientallen franchisewinkels van Vero Moda, Vila en Pieces.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
6 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiƫn Eelco Heinen.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
9 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
9 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
10 uur geleden