Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mobiele Eenheid wil zich nog beter bewapenen tegen relschoppers

Mobiele Eenheid wil zich nog beter bewapenen tegen relschoppers

DEN HAAG (ANP) - De mobiele eenheid van de politie wil meer wapens kunnen inzetten vanwege het toegenomen geweld van relschoppers dat wordt ervaren. Het gaat dan om niet-dodelijke wapens bovenop de bestaande middelen die ME'ers ter beschikking hebben. Politiechef Frank Paauw geeft na onderzoek aan dat die uitbreiding nu nog niet aan de orde is, maar dat er wel wordt gekeken naar eventuele aanvullingen.

Volgens Paauw zijn demonstranten tegenwoordig beter georganiseerd en voorbereid. Hij wijst onder meer op de coronarellen van november vorig jaar in Rotterdam. Agenten voelden zich door de dreigende situatie genoodzaakt om te schieten.

Paauw zegt dat de meeste ME-commandanten extra middelen willen om in dergelijke situaties te kunnen gebruiken. "Zij ervaren een gat tussen de huidige bewapening en uiteindelijk het vuurwapen. Ik kan me hun wens goed voorstellen", aldus de politiechef.

Traangas

Daarom heeft de politie in de afgelopen tijd laten onderzoeken of de huidige middelen nog wel afdoende zijn. "De politie wordt door een deel van de bevolking niet meer gezien als neutrale instantie, maar is zelf partij geworden bij rellen en demonstraties", legt Paauw uit. "Het is de vraag of de beschikbare middelen nog volstaan bij de uitoefening van onze taak."

Toch adviseren de onderzoekers om het wapenarsenaal niet uit te breiden met bijvoorbeeld rubberen kogels of verfpatronen die doelwitten met een kleur markeren. Wel denken zij dat er een verbeterslag valt te maken op het vlak van onder meer de informatiepositie, de besluitvorming, de aansturing, de opleiding en training, de capaciteit en het beter inzetten van de bestaande middelen zoals traangas.

Betere gehoorbescherming

"Ook de huidige ME-uitrusting verdient aanpassing. Bijvoorbeeld door meer bescherming aan zij- en achterkant en betere gehoorbescherming in de helm", zegt Paauw. Hij laat weten dat komend jaar gestart wordt met een vernieuwd programma om de paraatheid van de politie te verbeteren. "Als de verbeteringen zijn doorgevoerd, bekijken we ook heel nadrukkelijk of de huidige geweldsmiddelen voldoen. Want we begrijpen de gevoelens van de ME’ers heel goed."

Agenten hebben momenteel pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en een dienstpistool bij zich. Een ME'er heeft ook nog een vaste lange wapenstok. Daarnaast beschikt de ME over hondengeleiders met surveillancehonden, ME’ers te paard, waterwerpers en traangasgranaten.

Meer uit Binnenland

Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

26 minuten geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

4 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

4 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

11 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

13 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

16 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

17 uur geleden