Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MOB ontdekt weer verboden stof in metingen en dringt aan op actie

MOB ontdekt weer verboden stof in metingen en dringt aan op actie

UTRECHT (ANP) - In de natuur tussen Petten en Callantsoog (Noord-Holland) is op diverse plekken nog een verboden en giftig bestrijdingsmiddel gemeten: fenchloorfos. Milieuorganisatie MOB kwam de stof tegen in openbare meetresultaten. De organisatie heeft zowel het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om in te grijpen.

Eerder deze maand signaleerde MOB al dat in de streek het kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb was gemeten. De stof is sinds 1998 verboden, maar bleek onder meer het beschermde natuurgebied het Zwanenwater te vervuilen.

MOB vermoedt dat het middel illegaal is gebruikt in de sierbloementeelt. De branche noemde dat een onterechte beschuldiging en pleitte voor "diepgaand onderzoek". Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft inmiddels nader onderzoek aangekondigd. Daar besloot het waterschap toe nadat MOB de kwestie onder de aandacht had gebracht, al komen de metingen van het waterschap zelf. De resultaten van dat onderzoek zegt het schap ook te kunnen gebruiken voor andere stoffen, waaronder fenchloorfos.

Zeer giftig

De stof werd in 2022 aangetroffen in het Zwanenwater en omgeving. Het insecticide is verboden en zeer giftig voor insecten en voor het waterleven.

Het hoogheemraadschap laat weten dat dinoterb en fenchloorfos niet op de lijsten van stoffen staan waarop in metingen de focus ligt. Die lijsten zijn verbonden aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en het Landelijk Meetnet Gewasbeschermingsmiddelen Land- en tuinbouw. Als andere stoffen worden gevonden, deelt het waterschap die gegevens steevast online. "Als het om een bestrijdingsmiddel gaat, kan men deze data vinden op de gewasbeschermingsmiddelenatlas", zegt een woordvoerder.

"Onvoldoende concreet"

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet geen "aanknopingspunt" om in actie te komen. De autoriteit heeft dat aan MOB laten weten. Een teamleider noemt het handhavingsverzoek van MOB in een brief "onvoldoende concreet", omdat niet duidelijk wordt wanneer en waar de overtreding zou hebben plaatsgevonden en wie "de vermeende overtreder/overtreders" zijn.

De NVWA wijst op de wet, waarin staat dat een handhavingsverzoek aanknopingspunten moet bevatten. MOB-voorzitter Johan Vollenbroek heeft er geen begrip voor: "De NVWA verwacht kennelijk van MOB dat MOB de oorzaak achterhaalt en mogelijke daders op een presenteerblaadje aanbiedt."

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Lelystad, verdachte aangehouden

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan de Binnendijk in Lelystad-Haven is woensdag een explosie geweest in een brievenbus. De politie heeft een verdachte aangehouden.

56 minuten geleden
Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

1 uur geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

3 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

3 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

3 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

5 uur geleden
Werkstraf geëist tegen Pegida-voorman voor groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Tegen Edwin Wagensveld, de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is woensdag in hoger beroep een taakstraf van veertig uur geëist voor onder meer groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd. Volgens de advocaat-generaal leverden de uitlatingen van Wagensveld "geen bijdrage aan het maatschappelijk debat" en hij noemde ze "onnodig grievend".

5 uur geleden