
MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken
NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.
"In sommige gevallen is de overheid verplicht om vergunningen in te trekken", zegt Wösten. Hij probeert op basis van eigen onderzoek door MOB en Vereniging Leefmilieu de vergunning van veertig zogeheten piekbelasters ingetrokken te krijgen. Dat moet volgens de organisaties gebeuren als de bedrijven geen gebruikmaken van de vrijwillige uitkoopregeling waar het kabinet mee komt.
"Het innemen van vergunningen van piekbelasters is zowel de snelste, goedkoopste, meest effectieve en meest eenvoudige manier om serieuze emissiereductie te realiseren", stellen de organisaties in een verklaring.
16 weken de tijd
Of deze nieuwe strategie gaat werken, moet "in de komende maanden of jaren duidelijk worden", zegt Wösten. Volgens de jurist is het heel onwaarschijnlijk dat met nieuwe innovatieve staltechnieken de uitstoot van ammoniak uit stallen voldoende zal verminderen. "Die staltechniek werkt slecht, wie daar na veertig jaar nog grote verwachtingen van heeft gelooft in een luchtkasteel."
De weg naar het intrekken van natuurvergunningen "moet openliggen", vindt de raadsman. Provincies hebben nu 16 weken de tijd om besluiten te nemen over de intrekkingsverzoeken. Als ze weigeren, wil Mobilisation for the Environment, zoals de organisatie voluit heet, naar de rechter stappen.
In alle provincies worden momenteel besprekingen gehouden voor het vormen van nieuwe coalities, na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. In alle provincies werd de BBB de grootste partij. De partij is fel tegen elke vorm van dwang om veehouders te laten inkrimpen of stoppen.
Meer uit Binnenland
DIDAM (ANP) - In een blok met vijf woningen aan de Begoniastraat in Didam (Gelderland) is in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken. Het vuur woedt in drie van de woningen, meldt de brandweer. De huizen in het blok worden ontruimd. Het is onduidelijk of er nog mensen in de brandende woningen zijn. Voor de zekerheid is een ambulance opgeroepen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
13 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
14 uur geleden