
MOB bereidt rechtszaak voor tegen natuurvergunning Schiphol
SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.
De milieuorganisatie noemt het "onfatsoenlijk" dat het kabinet de vergunning dinsdag ineens naar buiten bracht. "Voor ons kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Nu hebben we maar zes weken de tijd om een bezwaarschrift op te stellen", reageert Vollenbroek. Daar gaat een team van vijf mensen van de milieuorganisatie nu mee aan de slag.
MOB voert al jaren juridische strijd tegen de milieuschade die het vliegverkeer veroorzaakt. De organisatie kaartte de vergunningsplicht van Schiphol en de regionale luchthavens jaren geleden zelf aan. In het verleden heerste het idee dat een afzonderlijke natuurvergunning niet nodig was, maar het kabinet erkende in 2020 dat dit wel degelijk vereist is. Een belangrijke reden is de uitstoot van stikstofoxiden door vliegtuigen. Stikstofoxiden vervuilen de lucht en kunnen een schadelijke invloed hebben op de natuur.
Stikstofruimte
Onder de vergunning zijn tijdelijk een half miljoen vliegbewegingen mogelijk. Dat aantal gaat dan later omlaag naar 440.000. Volgens MOB zijn dat er nog steeds veel te veel. De organisatie vindt op basis van "historische rechten" dat op de nationale luchthaven hooguit 275.000 starts en landingen toegestaan moeten zijn. Volgens Vollenbroek kan dat het beste worden geregeld door minder in te zetten op reizigers die Schiphol alleen gebruiken om over te stappen. "Als je die kwijt bent, dan ben je een heel eind. Dan kun je ook af van de nachtvluchten."
Als problematisch punt noemt Vollenbroek ook de uitruil van stikstofruimte. Om de vergunning mogelijk te maken heeft Schiphol bijvoorbeeld een aantal boerenbedrijven uitgekocht. "Boeren uitkopen is primair een maatregel om de stikstofbelasting op de natuur te verlagen, die ruimte kun je volgens ons niet zomaar gebruiken. Ook dat gaan we aanvechten", zegt de MOB-voorzitter. Hij vindt het sowieso vreemd om stikstofoxiden van de luchtvaart uit te ruilen tegen ammoniakuitstoot van de landbouw. Het zijn weliswaar allebei stikstofverbindingen, maar ze hebben verschillende eigenschappen. "De depositie is anders, net als het gedrag van de stoffen in de grond. Ze hebben een ander effect op de natuur."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.
25 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - De coalitie in de gemeenteraad van Maastricht gaat per direct verder zonder Volt. Deze partij met twee zetels in de raad zag onlangs de eigen wethouder vertrekken naar een baan als lid van de Raad van Bestuur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar slaagt er niet in haar op korte termijn te vervangen. Volt kan naar eigen zeggen pas eind maart 2024 een opvolger voor de vertrokken wethouder Anita Bastiaans leveren, maar dat zien de andere coalitiepartijen niet zitten.
3 uur geledenVINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X, nadat media hadden bericht over de zichtbare notities. Dat ze te zien waren, "was niet de bedoeling", stelt Omtzigt.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk heeft dinsdagochtend twee gesprekken gepland, eerst met PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas (BBB) en daarna met Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz. Plasterk had al eerder aangegeven in "koppels" te willen praten met partijen over mogelijke regeringsdeelname.
7 uur geleden