
Mladic noemt zich eenvoudige soldaat die zijn land verdedigde
DEN HAAG (ANP/AFP) - De wegens volkerenmoord rond het Oost-Bosnische Srebrenica veroordeelde ex-generaal Ratko Mladic vindt dat hij een eenvoudige beroepsmilitair is die zijn land heeft verdedigd. Hij wijst alle verwijten aan zijn adres af als valse beschuldigingen.
De 77-jarige voormalige bevelhebber van de Bosnische Serviërs in de afscheidingsoorlog in Bosnië (1992-1995) kreeg 10 minuten het woord bij de start van het hoger beroep tegen zijn veroordeling in 2017 tot levenslang. Zijn advocaten hebben tijdens de zittingen dinsdag en woensdag betoogd dat hij is veroordeeld op basis van verkeerde inschattingen van de werkelijkheid van de strijd en misdaden waar Mladic zelf niets mee te maken had.
Ze willen vrijspraak en een nieuw proces, maar eigenlijk zou de 77-jarige Mladic in hun ogen vrijgelaten moeten worden wegens zijn slechte gezondheid. Hij heeft in gevangenschap in Scheveningen al twee beroertes en en hartaanval gehad. Hij zou het proces in hoger beroep niet meer kunnen volgen en zich niet meer kunnen verdedigen.
Oorlogsmisdaden
Mladic kreeg levenslang wegens volkerenmoord in Srebrenica en andere oorlogsmisdaden. Die werden gepleegd in de oorlog waarmee Bosnië-Herzegovina zich met westerse steun zeer tegen de zin van de Servische gemeenschap afscheidde van toenmalig Joegoslavië. Voor veel Serviërs in Bosnië en Servië is Mladic een oorlogsheld. Mladic werd al aan het eind van de oorlog in staat van beschuldiging gesteld door het net opgerichte internationale Joegoslaviëtribunaal. Maar Mladic wist zich in Servië jarenlang schuil te houden en kon daar pas in mei 2011 worden gearresteerd.
Het tribunaal wordt vooral gesteund door westerse mogendheden die voorstander waren van de afscheiding van Bosnië. Het Joegoslaviëtribunaal heeft zich vrijwel alleen met de vervolging van Serviërs beziggehouden. Op papier is het tribunaal aan het begin van 2018 opgeheven. Maar er is een opvolger om deze internationale zaken af te ronden. Dat instituut noemt zich: Internationaal restmechanisme voor strafrechtbanken.
Meer uit Buitenland
KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.
16 minuten geledenZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.
1 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.
1 uur geledenTRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.
2 uur geledenKAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.
2 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.
3 uur geledenPOMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.
4 uur geleden