Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MKB-Nederland en ING: kom met langetermijnvisie corona

MKB-Nederland en ING: kom met langetermijnvisie corona

DEN HAAG (ANP) - De versoepelingen van de coronamaatregelen bieden weliswaar perspectief, maar er ontbreekt nog altijd een langetermijnvisie voor ondernemers. Dat zeiden MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof en ING-hoofdeconoom Marieke Blom in tv-programma Buitenhof.

Vonhof benadrukte dat hij zich "wel eens een hangende plaat voelt". "Het kan bijna niet meer", zei hij, verwijzend naar de schuldenberg die bij ondernemers stijgt omdat ze niet open kunnen. Hij doelt daarmee op onder meer de horeca, evenementen- en cultuursector. Die mogen ondanks de vrijdag 14 januari aangekondigde versoepelingen nog altijd niet open.

Vonhof verwacht dat zaterdag 22 januari een "lakmoesproef" wordt, "of ondernemers wederom willen gaan protesteren en of ze de ruimte krijgen". Volgens Vonhof houdt het kabinet nog altijd "zoveel slagen om de arm" over nieuwe versoepelingen. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet of er nog meer kan.

Duidelijkheid

Volgens Blom heeft de economie bewezen de afgelopen twee jaar goed om te kunnen gaan met corona, maar is het nu "tijd om meer af te wegen dan euro’s en bedden", doelend op de ziekenhuiscapaciteit. "Wij kunnen gegevens aanleveren over de economie, maar er moet veel meer meegewogen worden. Duidelijkheid is ook belangrijk voor de economie, dan weten ondernemers of ze door kunnen gaan met hun bedrijf of niet", zei ze.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleitten eerder al voor het weer opengooien van de samenleving. Volgens de organisaties gelden er in Nederland strengere regels dan in andere landen. Daarnaast zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca en de evenementen volledig uitgeput, stelden ze eerder. Vonhof benadrukte andermaal de noodzaak voor het vinden van een snelle oplossing voor getroffen ondernemers die buiten de steunregelingen vallen.

Meer uit Financieel

Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

1 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

2 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

3 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

3 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

4 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

6 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

7 uur geleden