Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Missie in Straat van Hormuz zit erop voor marineschip

Missie in Straat van Hormuz zit erop voor marineschip

DEN HAAG (ANP) - De missie van het marineschip Zr. Ms. De Ruyter in de Straat van Hormuz zit erop. Het was daar de afgelopen maanden om de vrije doorvaart van de scheepvaart te garanderen. Het fregat is aan de terugreis begonnen.

Het schip maakte deel uit van een kleine Europese missie onder Franse leiding. De aanleiding voor de inzet waren een aantal aanvallen vorig jaar op olietankers in het gebied dat cruciaal is voor de oliehandel.

Volgens de Amerikanen zat Iran daarachter, maar Teheran ontkende dat. De Amerikanen hebben ook een maritieme missie in het gebied, maar het kabinet koos bewust voor een Europese missie, omdat de Amerikanen inzetten op maximale druk op Iran. Behalve met de militaire inzet proberen de Europese landen ook nog via diplomatieke weg de spanningen in de regio te verminderen.

Eigen veiligheid

Met de missie laat Europa volgens de Fransen ook zien dat het bereid is om zijn eigen veiligheid te garanderen. Denemarken is van plan een schip te sturen om de taken van de Nederlanders over te nemen. Ook Grieken en Belgen steunen de missie.

Het luchtverdedigings- en commandofregat met tweehonderd bemanningsleden droeg niet alleen bij aan een veilige doorvaart, maar bracht ook alle maritieme activiteiten in de Straat van Hormuz en omgeving in beeld. De afgelopen maanden waren er geen incidenten.

Door de coronacrisis verliep de uitzending voor de bemanning anders dan normaal. Bij havenbezoeken bleef het contact tot het minimum beperkt. De bemanning mocht niet van het schip af.

Meer uit Binnenland

Amsterdam overlegt over eventuele maatregelen Ajax-Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam overlegt dinsdag over mogelijke maatregelen rondom de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA woensdag. Afgelopen zondag staakte de scheidsrechter het duel bij een 3-0-voorsprong voor de Rotterdammers, nadat tweemaal vuurwerk op het veld was gegooid. Later werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en er werden stenen, flessen en vuurwerk naar de ME gegooid. De wedstrijd wordt nu woensdag zonder publiek uitgespeeld.

8 minuten geleden
Al 136 explosies in Rotterdam dit jaar, 100 aanhoudingen

ROTTERDAM (ANP) - Met de vijf explosies die zich in de nacht van maandag op dinsdag hebben voorgedaan in Rotterdam, staat het aantal ontploffingen in de stad dit jaar al op 136, aldus de politie. Er zijn tot nu toe honderd mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij explosies. Uit onderzoek moet volgens de politie blijken of er onder de arrestanten mensen zijn die voor meer knallen verantwoordelijk zijn geweest.

13 minuten geleden
Toch extra week tijd voor afnemen doorstroomtoets groep 8

DEN HAAG (ANP) - Scholen krijgen toch een week extra de tijd om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen, meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een brief aan de Tweede Kamer. Scholen in het zuiden van het land hadden kritiek op de planning, omdat de toets in de carnavalsperiode viel.

31 minuten geleden
Explosie bij winkel in Amsterdam-West, nog niemand aangehouden

AMSTERDAM (ANP) - Bij een winkel aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West vond in de nacht van maandag op dinsdag een explosie plaats. De politie heeft nog niemand aangehouden, laat een woordvoerster weten. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Zuid-Koreaanse president Yoon brengt staatsbezoek aan Nederland

DEN HAAG (ANP) - De president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, brengt in december een staatsbezoek aan Nederland, op uitnodiging van de koning. Ook zijn echtgenote Kim Keon-hee is erbij. Het is het eerste staatsbezoek aan Nederland sinds het tot stand komen van diplomatieke banden tussen ons land en Zuid-Korea in 1961, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

1 uur geleden
Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

4 uur geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

5 uur geleden