
Mishandeling op Rembrandtplein met Lil Kleine staat op beeld
AMSTERDAM (ANP) - De mishandeling van een 28-jarige man in club Olivia op het Rembrandtplein in Amsterdam, waarvoor rapper Lil Kleine wordt vervolgd, is vastgelegd op camerabeelden. De videobeelden van de bewakingscamera's zitten in het strafdossier, zegt de advocaat van een van de medeverdachten. De raadsman pleit ervoor dat de beelden tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zullen worden getoond.
Woensdag dient bij de rechtbank in Amsterdam een regiezitting over de mishandeling in de nacht van 6 op 7 december 2019. Het 28-jarige slachtoffer werd volgens het OM door drie mannen vastgepakt, tegen het lichaam geschopt en in zijn gezicht gestompt of geslagen. Toen het slachtoffer na een duw ten val kwam, volgden nog meer schoppen en trappen.
Het OM verdenkt Jorik Scholten, zoals de 26-jarige artiest eigenlijk heet, met twee mannen uit Boxtel van het medeplegen van mishandeling. Woensdag zal het OM de rechtbank informeren over de stand van zaken van het onderzoek. De verdediging kan nog eventuele onderzoekswensen indienen. Waarschijnlijk wordt dan ook bepaald wanneer de inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden.
Inleidende zitting
Rapper Lil Kleine ontkent volgens zijn advocaat de clubbezoeker te hebben mishandeld. "De verdediging heeft bij de onderzoeksrechter het verzoek neergelegd de aangever en zijn vriend te horen en dat verzoek is ingewilligd", aldus raadsvrouw Nienke Hoogervorst in een verklaring. "De regiezitting is door het Openbaar Ministerie belegd omdat de twee medeverdachten nog geen onderzoekswensen kenbaar hebben gemaakt en het Openbaar Ministerie deze oude zaak op zitting wenst te plannen."
Hoogervorst zegt dat haar cliënt woensdag niet naar de rechtbank komt, omdat het nog een inleidende zitting betreft. Een 41-jarige medeverdachte uit Boxtel komt evenmin.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
3 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
3 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
19 uur geleden