Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mis met paus in Portugal ondanks hitte massaal bezocht

Mis met paus in Portugal ondanks hitte massaal bezocht

LISSABON (ANP/AFP/RTR) - In Portugal zijn gelovigen, ondanks de hitte, massaal afgekomen op een mis met paus Franciscus. Het Vaticaan schat dat zich zo'n 1,5 miljoen mensen verzamelden in een park in Lissabon, het Parque Tejo. Toeschouwers zwaaiden met vlaggen en juichten toen de 86-jarige Franciscus daar arriveerde.

De paus brengt een meerdaags bezoek aan Portugal. Daar worden de Wereldjongerendagen gehouden voor rooms-katholieke jongeren van over de hele wereld. De temperaturen kunnen zondag op de slotdag oplopen tot 41 graden. Gelovigen beschermden zich met paraplu's of geïmproviseerde tenten tegen de brandende zon. Veel mensen brachten ook de nacht door in het park.

Het is de vierde keer dat de Wereldjongerendagen worden gehouden sinds Franciscus aantrad als paus. De editie van vorig jaar moest worden uitgesteld vanwege de coronapandemie. De paus ontmoette dit jaar tijdens het evenement onder meer slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. Ook sprak Franciscus met jongeren uit Oekraïne en ging hij naar het heiligdom van Fátima.

Toekomstswensen

Franciscus vertelde bij de afsluiting van het evenement over zijn wensen voor de toekomst. Hij zei te dromen van vrede en vroeg de jongeren daar ook voor te bidden. "Ik voel veel verdriet voor Oekraïne, waar nog altijd enorm wordt geleden", zei de paus. Die sprak de hoop uit dat zijn jonge publiek de wereld kan veranderen. "Jullie laten zien hoe verschillende nationaliteiten, talen en achtergronden samen kunnen komen."

De paus kondigde ook aan dat de volgende Wereldjongerendagen worden gehouden in Zuid-Korea. "Na de westgrens van Europa gaan we in 2027 naar het verre oosten", stelde hij. Dat laat volgens de paus zien dat de kerk voor iedereen is. In Zuid-Korea is zo'n 11 procent van de bevolking katholiek. Franciscus bezocht het land in 2014.

Andere evenementen

Zuid-Korea heeft de afgelopen jaren al meerdere grote internationale evenementen georganiseerd, zoals de Olympische Winterspelen in 2018 en dit jaar de Wereldjamboree van de scouting. Dat laatste ging niet helemaal zonder slag of stoot. Het evenement in Zuid-Korea wordt net als de Wereldjongerendagen in Portugal geteisterd door hoge temperaturen.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

18 minuten geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

1 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

2 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

3 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

5 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

6 uur geleden