Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minuut stilte in VN-Veiligheidsraad voor slachtoffers Oekraïne

Minuut stilte in VN-Veiligheidsraad voor slachtoffers Oekraïne

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De raad kwam vrijdag bijeen, precies een jaar na de Russische invasie. De Russische gezant stond erop dat er stilgestaan werd bij mensen die aan beide kanten zijn omgekomen. "Alle levens zijn onbetaalbaar."

Donderdag nam de Algemene Vergadering van de VN al een verklaring aan waarin het de inval veroordeelt. Van de 193 landen onderschrijven er 141 dat Rusland zijn troepen onmiddellijk moet terugtrekken en de grenzen van Oekraïne moet respecteren. De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba zei vrijdag tegen de Veiligheidsraad nog eens dat elk nieuw vredesvoorstel aan die eisen zou moeten voldoen.

Dat was een duidelijke afwijzing van het vredesplan dat China eerder op de dag presenteerde. De Duitse minister Annalena Baerbock was het met Koeleba eens. Hoewel ze blij is dat Beijing zich uitspreekt tegen het gebruik van kernwapens, vindt Baerbock dat de Chinezen Moskou hadden moeten overtuigen zich aan de VN-verklaring te houden.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken denkt dat mensen zich niet voor de gek moeten laten houden door het Chinese voorstel. Hij noemt de oproep aan beide partijen om de wapens neer te leggen "een vals evenwicht", omdat Oekraïne zichzelf verdedigt. Bovendien zou Rusland een staakt-het-vuren kunnen gebruiken om de controle over de veroverde gebieden te verstevigen en om de munitievoorraden bij te werken.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

3 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

3 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

4 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

5 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

5 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

7 uur geleden