Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minstens twee doden bij brand in gekraakt migrantenpand Barcelona

Minstens twee doden bij brand in gekraakt migrantenpand Barcelona

BARCELONA (ANP) - Bij een grote brand die woensdagavond is uitgebroken in een door Afrikaanse migranten gekraakt pakhuis in een voorstad van Barcelona is minstens twee doden gevallen, meldt de brandweer. Daarnaast zijn er minstens zeventien gewonden, van wie er twee in kritieke toestand verkeren en vier in ernstige toestand. Van de 100 à 150 bewoners, zijn er pas rond de 60 geïdentificeerd. Tussen de 40 en 90 migranten worden nog vermist, heeft de krant El Periódico de Catalunya gemeld.

De brandweercommandant van dienst zegt dat de meeste gewonden zijn gevallen toen zij vanaf de verdiepingen naar beneden sprongen om de vlammenzee te ontvluchten. Als er mensen in de val zaten, kunnen die de brand volgens hem niet hebben overleefd vanwege de hevigheid van de vlammen.

Een Afrikaanse migrant genaamd Abdul, die het pand op tijd kon verlaten, zegt dat er met zekerheid mensen zijn die niet hebben kunnen ontsnappen. Volgens hem riepen drie of vier personen dat ze in de val zaten. De rook maakte het moeilijk om te ademen en ontsnappen naar het dak was moeilijk, vertelt de migrant aan El Periódico de Catalunya.

Instortingsgevaar

De brand werd iets voor 21.00 uur gemeld. Daarop rukten 20 brandweereenheden uit naar het pand in Badalona, een gemeente die aan de metropool is vastgegroeid. Volgens de commandant van de brandweer is de brand "vernietigend", en is er een reëel gevaar dat het pakhuis van drie verdiepingen instort. Die omstandigheden bemoeilijken het werk van het dertigtal brandweereenheden dat inmiddels is uitgerukt. De brandweer beschouwt de brand inmiddels als gestabiliseerd en hopen zo snel mogelijk het pand binnen te kunnen gaan.

Mensen uit de buurt zouden al lang hebben geklaagd over de situatie in en rond het pand waar de Afrikaanse migranten woonden. Burgemeester van Badalona Xavier García Albiol noemt de gebeurtenis een "tragedie" en wijst erop dat hij in augustus al ageerde tegen de "straffeloosheid" waarmee leegstaande panden worden gekraakt. Volgens lokale media wordt het oude pakhuis waar de brand is uitgebroken al 12 jaar gekraakt.

De brand is mogelijk ontstaan doordat de bewoners van het pand een vuur stookten tegen de kou. Volgens een getuige kan de brand ook zijn ontstaan door een gevallen kaars. Ook was er voor de brand een stroomstoring in het pand.

Meer uit Buitenland

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

1 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

1 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

1 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

3 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

3 uur geleden
Europese missie Rode Zee niet bedreigd door aanval Iran op Israël

LARISSA (ANP/RTR/AFP) - De marinemissie van de Europese Unie in de Rode Zee had niet te lijden onder de aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Wel zijn meer gevechtsschepen nodig om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen door Houthi-rebellen in Jemen, aldus de commandant van de missie. Volgens hem is door de enorme uitgestrektheid van het te bewaken gebied minstens een verdubbeling nodig, vooral als de scheepvaart weer toeneemt.

4 uur geleden