
Minstens een patiënt overleden door stroomstoring in ziekenhuis
MAASTRICHT (ANP) - Bij de dood van ten minste een coronapatiënt heeft de stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, in de nacht van donderdag op vrijdag, een rol gespeeld. Bij een tweede patiënt die na de stroomuitval stierf wordt dat niet uitgesloten. Dat heeft de directie van het Maastricht UMC+ tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Als gevolg van de stroomstoring viel hun zuurstoftoediening weg.
De stroomstoring bleef volgens de directie beperkt tot een kamer met vier patiënten op een verpleegafdeling. De andere twee zouden geen nadelige gevolgen hebben ondervonden van de stroomonderbreking. Hoe lang de stroom er al af was voordat het probleem werd geconstateerd, is nog onduidelijk. Evenmin kon de ziekenhuisleiding vertellen wat de oorzaak van de storing was.
Nabestaande Kizzy Magdelijns (41) drong eerder op zondag aan op een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van de twee patiënten. Een van hen was haar 67-jarige oom die volgens Kizzy Magdelijns zaterdagmiddag is overleden als gevolg van zuurstoftekort gedurende vele uren.
Eigen intern onderzoek
Het ziekenhuis is gestart met een eigen intern onderzoek. "De Inspectie kijkt met ons mee", zei voorzitter Helen Mertens van de Raad van Bestuur van het MUMC+. De inspectie besluit vervolgens of een extern onderzoek nodig is, zei ze. De resultaten van het interne onderzoek zijn over enkele weken bekend.
"Wij betreuren dit enorm en leven mee met de nabestaanden", zei directeur patiëntenzorg Karin Faber. Ze vertelde dat het nog onduidelijk is hoe de stroomstoring is ontstaan. Het was geen algehele storing, maar eentje die beperkt bleef tot de verpleegafdeling. De apparaten gaven geen alarm af, zei ze. "Ik weet niet waarom het alarm het niet deed." Volgens haar heeft het medisch personeel correct gehandeld.
Faber benadrukte verder dat beide patiënten die later overleden ernstig ziek waren. Volgens Magdelijns gold dat echter niet voor haar oom. Die was volgens haar juist aan de beterende hand.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
7 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
13 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
15 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
17 uur geleden