Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minstens 550 derdelanders mogen voorlopig blijven

Minstens 550 derdelanders mogen voorlopig blijven

DEN HAAG (ANP) - Zeker 550 uit Oekraïne gevluchte derdelanders hebben al te horen gekregen dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven. Ze hadden om een voorlopige voorziening gevraagd, en die zijn door rechters toegewezen, meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Met de voorlopige voorzieningen behouden ze hun recht op opvang voorlopig. Ze mogen daar wachten tot een definitieve uitspraak over hun status is gedaan.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn ongeveer 2900 derdelanders naar Nederland gevlucht. Een deel is daarna vertrokken of vroeg asiel aan. Het is niet bekend hoeveel derdelanders er nu nog in Nederland zijn, en hoeveel van hen nog wachten op een voorlopige voorziening. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is het aan de rechters om daarover te beslissen, maar "ligt het in de lijn der verwachting" dat ook die resterende verzoeken worden toegewezen.

Richtinggevend

Eerder deze week bepaalde de Raad van State, de hoogste rechter, dat zes derdelanders voorlopig mogen blijven. Zij vechten het besluit dat ze moeten vertrekken aan. Daar is nog geen definitieve uitspraak over. Het oordeel van de Raad van State geldt alleen voor de zes, maar is wel 'richtinggevend'. Andere derdelanders in dezelfde omstandigheden kunnen dezelfde uitspraak verwachten. Daar hebben meerdere rechters ook naar verwezen.

De derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland het land binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen hier bescherming, net als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne. Ze mochten hier wonen, werken en studeren en hadden recht op leefgeld.

Verduidelijking

Die regeling verliep op 4 maart. Daarna kregen de derdelanders vier weken de tijd om Nederland te verlaten. Die periode verliep dinsdag.

Veel derdelanders zijn naar de rechter gestapt om beroep aan te tekenen tegen de mededeling dat ze moeten vertrekken. Bij die beroepsprocedures spreken rechters elkaar tegen. Sommige rechtbanken besloten dat ze inderdaad weg moeten, andere rechtbanken oordeelden juist dat ze mogen blijven. De rechtbank Amsterdam heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg gevraagd om verduidelijking van Europese afspraken over derdelanders. Zolang daar geen antwoord op is, mogen de derdelanders van de Raad van State en de lagere rechters nog blijven.

Meer uit Binnenland

Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

30 minuten geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

4 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

4 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

5 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

19 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

22 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

23 uur geleden