Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minstens 550 derdelanders mogen voorlopig blijven

Minstens 550 derdelanders mogen voorlopig blijven

DEN HAAG (ANP) - Zeker 550 uit Oekraïne gevluchte derdelanders hebben al te horen gekregen dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven. Ze hadden om een voorlopige voorziening gevraagd, en die zijn door rechters toegewezen, meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Met de voorlopige voorzieningen behouden ze hun recht op opvang voorlopig. Ze mogen daar wachten tot een definitieve uitspraak over hun status is gedaan.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn ongeveer 2900 derdelanders naar Nederland gevlucht. Een deel is daarna vertrokken of vroeg asiel aan. Het is niet bekend hoeveel derdelanders er nu nog in Nederland zijn, en hoeveel van hen nog wachten op een voorlopige voorziening. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is het aan de rechters om daarover te beslissen, maar "ligt het in de lijn der verwachting" dat ook die resterende verzoeken worden toegewezen.

Richtinggevend

Eerder deze week bepaalde de Raad van State, de hoogste rechter, dat zes derdelanders voorlopig mogen blijven. Zij vechten het besluit dat ze moeten vertrekken aan. Daar is nog geen definitieve uitspraak over. Het oordeel van de Raad van State geldt alleen voor de zes, maar is wel 'richtinggevend'. Andere derdelanders in dezelfde omstandigheden kunnen dezelfde uitspraak verwachten. Daar hebben meerdere rechters ook naar verwezen.

De derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland het land binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen hier bescherming, net als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne. Ze mochten hier wonen, werken en studeren en hadden recht op leefgeld.

Verduidelijking

Die regeling verliep op 4 maart. Daarna kregen de derdelanders vier weken de tijd om Nederland te verlaten. Die periode verliep dinsdag.

Veel derdelanders zijn naar de rechter gestapt om beroep aan te tekenen tegen de mededeling dat ze moeten vertrekken. Bij die beroepsprocedures spreken rechters elkaar tegen. Sommige rechtbanken besloten dat ze inderdaad weg moeten, andere rechtbanken oordeelden juist dat ze mogen blijven. De rechtbank Amsterdam heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg gevraagd om verduidelijking van Europese afspraken over derdelanders. Zolang daar geen antwoord op is, mogen de derdelanders van de Raad van State en de lagere rechters nog blijven.

Meer uit Binnenland

Schoof hamert op eenheid over tijdpad bij komende NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Het is "verstandig" als tijdens de NAVO-top wordt besloten dat de verhoging van de NAVO-norm in 2032 moet worden gerealiseerd door de lidstaten van het bondgenootschap. Maar voor het demissionaire kabinet is dat jaartal geen halszaak, aldus premier Dick Schoof. "De eenheid van de NAVO is het allerbelangrijkste."

1 uur geleden
Politie zoekt twee mannen voor schieten op taxi op A13

ROTTERDAM (ANP) - De politie is op zoek naar twee mannen die ervan worden verdacht vorige week op een taxi te hebben geschoten op de A13. Dat gebeurde in de nacht van 9 op 10 juni op de snelweg van Rotterdam naar Den Haag, die daarna deels werd afgesloten voor onderzoek. Van de twee verdachten zijn dinsdagavond bewegende beelden getoond in het programma Opsporing Verzocht.

1 uur geleden
BuZa: Israël verlaten kan binnenkort misschien weer per vliegtuig

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al en Arkia brengen in kaart hoeveel buitenlandse reizigers Israël per vliegtuig zouden willen verlaten. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Tel Aviv in een bericht aan Nederlanders in Israël. Het ministerie adviseerde Nederlanders eerder om Israël over land via Jordanië of Egypte te verlaten, waarbij uitreizen via Egypte meer mogelijkheden biedt.

1 uur geleden
Media Oeuvre Award 2025 voor Martijn Krabbé

AMSTERDAM (ANP) - Martijn Krabbé is dit jaar de winnaar van de Media Oeuvre Award. Dat is dinsdag bekendgemaakt in het programma RTL Boulevard. De 57-jarige presentator, die al meer dan dertig jaar tv maakt, is volgens de jury "een van de meest geliefde televisiepersoonlijkheden van Nederland".

2 uur geleden
Timmermans wil zich nog niet vastleggen op jaartal voor NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil zich nog niet vastleggen op een jaartal wanneer de NAVO-norm moet zijn verhoogd naar 5 procent. Er zal uiteindelijk wel een tijdpad worden vastgelegd, maar daarover moet nog worden gediscussieerd, zei GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans in een debat over de komende NAVO-top.

4 uur geleden
Spoedpaspoort later geleverd door NAVO-top, waarschuwen gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die met spoed een nieuw paspoort of rijbewijs hebben aangevraagd, moeten daar de komende week misschien langer op wachten dan gebruikelijk. Door de NAVO-top is het niet zeker dat de documenten op tijd kunnen worden geleverd, waarschuwen gemeenten.

4 uur geleden
SP wil geld steken in cyber, maar geen 'blanco cheque' voor NAVO

DEN HAAG (ANP) - Met de SP is te praten over extra geld voor cyberveiligheid en verbetering van de inlichtingenpositie, zei partijleider Jimmy Dijk dinsdag in het debat in de Tweede Kamer over de komende NAVO-top. "Dan kunnen we zaken doen." Tijdens de top wordt gesproken over het ophogen van de NAVO-norm naar 5 procent.

5 uur geleden