Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minste vracht in Nederlandse vrachtauto's sinds 2015

Minste vracht in Nederlandse vrachtauto's sinds 2015

DEN HAAG (ANP) - De hoeveelheid vracht die door Nederlandse vrachtauto's werd vervoerd lag vorig jaar op het laagste niveau sinds 2015. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vervoer van alle soorten goederen over de weg daalde, waarbij de hoeveelheid bouwvracht het sterkst afnam.

Nederlandse vrachtauto's vervoerden vorig jaar in totaal 642 miljoen ton aan vracht, 7 procent minder dan in 2022. Het CBS constateert dat voornamelijk de hoeveelheid goederen die binnen de Nederlandse landsgrenzen werd vervoerd afnam. Dit wegvervoer was goed voor 526 miljoen ton, ruim 8 procent minder dan in het voorgaande jaar. De door Nederlandse vrachtauto's vervoerde internationale vracht daalde slechts met 0,9 procent.

De hoeveelheid bouwgoederen daalde volgens het CBS het sterkst; hieronder vallen bijvoorbeeld zand, grind en bouwmaterialen. Deze daalde met ruim 12 procent tot 123 miljoen ton. Ook binnen de andere categorieën daalde de vracht, zoals vracht bestemd voor de landbouw en de chemische sector.

Ten slotte maakt het CBS nog het onderscheid tussen beroepsvervoer en eigen vervoer. Onder die laatste categorie vallen bedrijven die eigen goederen vervoeren. Nederlandse beroepsvervoerders verplaatsten ruim 519 miljoen ton aan goederen, 7,5 procent minder dan in 2022. De hoeveelheid vracht die werd vervoerd door bedrijven zelf daalde met 5 procent tot 123 miljoen ton.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden