Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers zeggen aan de slag te willen met signaal van kiezer

Ministers zeggen aan de slag te willen met signaal van kiezer

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingsuitslag moet tot bezinning leiden, en het kabinet moet zich het signaal van de kiezer aantrekken. Dat zeggen bewindspersonen voorafgaand aan de eerste ministerraad na de verkiezingen.

"Ik trek het me wel aan", zegt justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD). De coalitiepartijen verloren samen opgeteld flink wat stemmen, en de BoerBurgerBeweging is vanuit het niets de grootste in de provincies.

Volgens Yesilgöz moet het kabinet kijken wat er achter die stem zit, en wat de motivatie van de kiezer was. "Ik denk dat wij als kabinet moeten bezinnen, moeten kijken: wat is hier gebeurd, wat is er gezegd en hoe moeten we ermee omgaan."

Haar partijgenoot Christianne van der Wal gaat over het stikstofdossier, dat een grote rol speelde bij de verkiezingen. "De kiezer heeft gesproken", zegt Van der Wal. "Het laat zien dat er grote zorgen zijn." De bewindsvrouw kreeg harde kritiek toen zij in eerste instantie aangaf dat het stikstofbeleid ondanks de uitslag gewoon door moet gaan. Maar "de zorgen snap ik", zegt Van der Wal.

Uiting van lage vertrouwen

Volgens haar laat een korte clip niet het hele verhaal zien. "Zo'n item gaat een eigen leven leiden. Ik snap de zorgen heel goed, dat heb ik ook altijd gezegd."

Vicepremier Carola Schouten (CU) zegt dat de stem een uiting is van het lage vertrouwen in de politiek. "Nederland heeft uitgesproken dat ze het belangrijk vinden dat er perspectief voor de boeren komt", zegt haar partijgenoot en landbouwminister Piet Adema. Hij is "nog meer gemotiveerd" om dit goed te regelen in het landbouwakkoord, aldus de bewindsman.

Stemmen verloren

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt dat de kiezer de gevestigde partijen en zeker ook zijn CDA een "spiegel voorhoudt" door massaal op de BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen. "Je kunt niet zomaar door, je kunt niet met je vingers in de oren het land besturen."

Het CDA heeft deze verkiezingen flink ingeleverd en heeft ook veel stemmen verloren aan de BBB. De Jonge denkt dat zijn partij de komende weken na moet denken "wat de betekenis is van deze uitslag voor de koers die we varen".

De Provinciale Staten kiezen straks ook de Eerste Kamer, waar de coalitie nog meer zetels zal verliezen. Het zal ingewikkelder worden om steun te krijgen voor wetsvoorstellen die voorliggen. Het kabinet moet op zoek naar meerderheden in de senaat.

Meer uit Politiek

Defensie ontkent versoepeling regels voor Franse onderzeeboot

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft de regels voor de controle-eisen voor de Franse onderzeebootbouwer Naval niet versoepeld, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat. "Dat hebben we niet."

19 minuten geleden
Zuid-Holland trekt tientallen miljoenen uit voor plannen coalitie

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland investeert tientallen miljoenen euro's om de ambities van de coalitiepartijen waar te maken. Vorig jaar spraken GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord af hiervoor 150 miljoen euro uit de reserves te halen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft in de deze week gepresenteerde voorjaarsnota opgenomen waar een aanzienlijk deel van dat geld naartoe gaat.

1 uur geleden
Noord-Holland wil met ruim 76 miljoen woningbouw versnellen

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

2 uur geleden
Zuid-Holland spreekt Rijk aan op 'eenzijdige besluitvorming'

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het Rijk aangesproken op "eenzijdige besluitvorming", die zou zorgen voor onzekerheid en financiële problemen bij gemeenten en provincies. Dat staat in een brief die het college van Gedeputeerde Staten stuurde naar de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Steven van Weyenberg (Financiën). Zuid-Holland zegt zich "zorgen" te maken over "de ongewenste effecten van de voorjaarsnota op de gemeentefinanciën" en de rol daarbij van de provincie als financieel toezichthouder.

5 uur geleden
Bezorgde Kamer legt zich neer bij fors duurder herstel Binnenhof

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer hebben er begrip voor dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder uitvalt dan in eerste instantie was begroot. In 2015 was er nog 475 miljoen euro voor begroot, maar vanwege de slechte staat van de gebouwen staat de laatste raming op ongeveer 2 miljard euro. Hoewel de Kamerfracties het belang van de renovatie onderschrijven, hopen ze wel dat de kosten niet nog verder oplopen.

17 uur geleden
Geweerde lijsttrekkers organiseren 'alternatief slotdebat'

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Twee lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen organiseren een "alternatief slotdebat" op de avond voor verkiezingsdag. Ze zijn boos omdat ze niet mogen meedoen aan het televisiedebat dat de NOS traditioneel die avond houdt.

21 uur geleden
Kamercommissie landbouw schrapt meeste debatten tot nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamercommissie over landbouw voert over de meeste onderwerpen geen debat meer tot een nieuw kabinet aantreedt. Alleen debatten over mest, over ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen en over Europees landbouwoverleg gaan nog door. Debatten over bijvoorbeeld beleid op het boerenerf en dieren in de veehouderij gaan daardoor voorlopig niet door.

23 uur geleden