Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers zeggen aan de slag te willen met signaal van kiezer

Ministers zeggen aan de slag te willen met signaal van kiezer

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingsuitslag moet tot bezinning leiden, en het kabinet moet zich het signaal van de kiezer aantrekken. Dat zeggen bewindspersonen voorafgaand aan de eerste ministerraad na de verkiezingen.

"Ik trek het me wel aan", zegt justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD). De coalitiepartijen verloren samen opgeteld flink wat stemmen, en de BoerBurgerBeweging is vanuit het niets de grootste in de provincies.

Volgens Yesilgöz moet het kabinet kijken wat er achter die stem zit, en wat de motivatie van de kiezer was. "Ik denk dat wij als kabinet moeten bezinnen, moeten kijken: wat is hier gebeurd, wat is er gezegd en hoe moeten we ermee omgaan."

Haar partijgenoot Christianne van der Wal gaat over het stikstofdossier, dat een grote rol speelde bij de verkiezingen. "De kiezer heeft gesproken", zegt Van der Wal. "Het laat zien dat er grote zorgen zijn." De bewindsvrouw kreeg harde kritiek toen zij in eerste instantie aangaf dat het stikstofbeleid ondanks de uitslag gewoon door moet gaan. Maar "de zorgen snap ik", zegt Van der Wal.

Uiting van lage vertrouwen

Volgens haar laat een korte clip niet het hele verhaal zien. "Zo'n item gaat een eigen leven leiden. Ik snap de zorgen heel goed, dat heb ik ook altijd gezegd."

Vicepremier Carola Schouten (CU) zegt dat de stem een uiting is van het lage vertrouwen in de politiek. "Nederland heeft uitgesproken dat ze het belangrijk vinden dat er perspectief voor de boeren komt", zegt haar partijgenoot en landbouwminister Piet Adema. Hij is "nog meer gemotiveerd" om dit goed te regelen in het landbouwakkoord, aldus de bewindsman.

Stemmen verloren

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt dat de kiezer de gevestigde partijen en zeker ook zijn CDA een "spiegel voorhoudt" door massaal op de BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen. "Je kunt niet zomaar door, je kunt niet met je vingers in de oren het land besturen."

Het CDA heeft deze verkiezingen flink ingeleverd en heeft ook veel stemmen verloren aan de BBB. De Jonge denkt dat zijn partij de komende weken na moet denken "wat de betekenis is van deze uitslag voor de koers die we varen".

De Provinciale Staten kiezen straks ook de Eerste Kamer, waar de coalitie nog meer zetels zal verliezen. Het zal ingewikkelder worden om steun te krijgen voor wetsvoorstellen die voorliggen. Het kabinet moet op zoek naar meerderheden in de senaat.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

12 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden