Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers zeggen aan de slag te willen met signaal van kiezer

Ministers zeggen aan de slag te willen met signaal van kiezer

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingsuitslag moet tot bezinning leiden, en het kabinet moet zich het signaal van de kiezer aantrekken. Dat zeggen bewindspersonen voorafgaand aan de eerste ministerraad na de verkiezingen.

"Ik trek het me wel aan", zegt justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD). De coalitiepartijen verloren samen opgeteld flink wat stemmen, en de BoerBurgerBeweging is vanuit het niets de grootste in de provincies.

Volgens Yesilgöz moet het kabinet kijken wat er achter die stem zit, en wat de motivatie van de kiezer was. "Ik denk dat wij als kabinet moeten bezinnen, moeten kijken: wat is hier gebeurd, wat is er gezegd en hoe moeten we ermee omgaan."

Haar partijgenoot Christianne van der Wal gaat over het stikstofdossier, dat een grote rol speelde bij de verkiezingen. "De kiezer heeft gesproken", zegt Van der Wal. "Het laat zien dat er grote zorgen zijn." De bewindsvrouw kreeg harde kritiek toen zij in eerste instantie aangaf dat het stikstofbeleid ondanks de uitslag gewoon door moet gaan. Maar "de zorgen snap ik", zegt Van der Wal.

Uiting van lage vertrouwen

Volgens haar laat een korte clip niet het hele verhaal zien. "Zo'n item gaat een eigen leven leiden. Ik snap de zorgen heel goed, dat heb ik ook altijd gezegd."

Vicepremier Carola Schouten (CU) zegt dat de stem een uiting is van het lage vertrouwen in de politiek. "Nederland heeft uitgesproken dat ze het belangrijk vinden dat er perspectief voor de boeren komt", zegt haar partijgenoot en landbouwminister Piet Adema. Hij is "nog meer gemotiveerd" om dit goed te regelen in het landbouwakkoord, aldus de bewindsman.

Stemmen verloren

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt dat de kiezer de gevestigde partijen en zeker ook zijn CDA een "spiegel voorhoudt" door massaal op de BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen. "Je kunt niet zomaar door, je kunt niet met je vingers in de oren het land besturen."

Het CDA heeft deze verkiezingen flink ingeleverd en heeft ook veel stemmen verloren aan de BBB. De Jonge denkt dat zijn partij de komende weken na moet denken "wat de betekenis is van deze uitslag voor de koers die we varen".

De Provinciale Staten kiezen straks ook de Eerste Kamer, waar de coalitie nog meer zetels zal verliezen. Het zal ingewikkelder worden om steun te krijgen voor wetsvoorstellen die voorliggen. Het kabinet moet op zoek naar meerderheden in de senaat.

Meer uit Politiek

Van der Plas: gesproken met Rutte over verkiezingen en stikstof

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag gesproken over de verkiezingsuitslag en stikstof met minister-president Mark Rutte. De twee troffen elkaar in restaurant De Landbouw op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Dat meldt Van der Plas zelf op Twitter.

1 uur geleden
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een "offensief cyberprogramma tegen Nederland". Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

1 uur geleden
Hertelling in sommige gemeenten voor waterschap of provincie

OSS (ANP) - De Brabantse gemeente Oss gaat woensdag alle stemmen van acht stembureaus opnieuw tellen. Dat gebeurt in het gemeentehuis. De hertelling is volgens de gemeente nodig omdat uit de processen-verbaal van deze stembureaus een verschil bleek dat niet verklaard kan worden. Hertellingen zijn openbaar.

1 uur geleden
Paternotte: stikstofstandpunt D66 verandert niet na verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) ziet fractieleider Jan Paternotte van D66 geen ruimte om van standpunt te veranderen waar het op stikstof aankomt. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zei eerder dat de coalitiepartij op dit vlak zal "moeten buigen of moeten barsten". Paternotte staat open voor een kop koffie. "Maar met dit soort termen kan ik niet zoveel", zegt hij bij aanvang van het fractieoverleg.

2 uur geleden
Heerma: ook kloof tussen CDA 'Den Haag' en CDA in regio te groot

DEN HAAG (ANP) - De "enorme optater" die het CDA bij de verkiezingen voor Provinciale Staten heeft gekregen, heeft binnen de partij tot "vrij grote en heftige reacties geleid", zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Niet alleen de kloof tussen Den Haag en het land is te groot geworden, maar ook die tussen het CDA Den Haag en de CDA'ers overal in het land. Beide kloven moeten worden gedicht, zei Heerma voorafgaand aan het tweede overleg van de CDA-fractie sinds de verkiezingen.

2 uur geleden
Van der Plas: D66 opvallend stil na na verkiezingsnederlaag

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de druk die haar monsterzege bij de provinciale verkiezingen op de regeringscoalitie heeft gelegd "best bijzonder", maar ook "terecht". Niet alleen bij het CDA is het crisis, ook D66 laat de laatste dagen maar weinig van zich horen, merkt zij op.

4 uur geleden
CDA voert crisisoverleg na dramatische verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.

10 uur geleden