Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers VS en Rusland praten vrijdag in Genève over Oekraïne

Ministers VS en Rusland praten vrijdag in Genève over Oekraïne

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov komen vrijdag samen in Genève om de crisis rond Oekraïne te bespreken. De twee bewindslieden spraken elkaar dinsdag telefonisch.

De mededeling komt op het moment dat de Amerikaanse regering-Biden overweegt meer wapens aan Oekraïne te leveren, niet alleen om een Russische inval af te weren, maar ook om weerstand te kunnen bieden aan een Russische bezetting. Het zou zo de kosten verhogen voor de Russische president Vladimir Poetin als hij besluit tot een invasie, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het Oekraïense leger krijgt mogelijk extra munitie, mortieren, antitankraketten en luchtafweerraketsystemen, die waarschijnlijk van NAVO-bondgenoten zullen komen.

Volgens bronnen van CNN weerspiegelt het plan een gevoel van pessimisme in Washington na de diplomatieke besprekingen vorige week met de Russen, die geen doorbraak opleverden. Ook zou Rusland de afgelopen dagen het aantal strijdkrachten hebben opgeschroefd.

Troepenmacht opgesteld

Rusland heeft een grote troepenmacht bij de grens met Oekraïne opgesteld, maar ontkent het buurland te willen binnenvallen. Moskou meent dat de VS en andere NAVO-landen de veiligheid in Oost-Europa in gevaar brengen. Rusland wil onder meer harde garanties dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De VS hebben de Russische eisen al afgewezen, maar hopen een middenweg te vinden.

De Russische minister Lavrov had voor zijn gesprek met Blinken een ontmoeting met zijn nieuwe Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock. Blinken is woensdag in Kiev en donderdag in Berlijn voor gesprekken met bondgenoten. Hij zegt over de nieuwe gespreksronde dat de NAVO en Europese partners inclusief Oekraïne erbij worden betrokken. Hij zal volgens een woordvoerder opnieuw aandringen op afbouw van de spanningen. Lavrov zei de Amerikaanse inspanningen om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen te verwelkomen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Deense koningin Margrethe viert 50 jaar op de troon in pretpark

KOPENHAGEN (ANP) - Koningin Margrethe viert dit jaar haar gouden jubileum op de Deense troon. Op 14 januari was het precies vijftig jaar geleden dat zij koningin werd, maar vanwege corona werden de festiviteiten destijds uitgesteld en werd het klein gevierd. Zaterdag kan het wel weer en staan er allerlei feestelijkheden op het programma.

1 uur geleden
Boeings ruimtevaartuig Starliner gekoppeld met ISS

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) - Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing heeft succesvol aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. De Starliner vertrok donderdag vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral en koppelde bijna 26 uur later, om 02.28 uur Nederlandse tijd, aan bij het ruimtestation.

1 uur geleden
Grens VS blijft voor asielzoekers gesloten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een federale rechter in Louisiana heeft vrijdag een besluit geblokkeerd van de Amerikaanse regering dat een einde moest maken aan het gesloten houden van de grens voor asielzoekers. Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat weten in beroep te gaan tegen de gerechtelijke beslissing.

3 uur geleden
Buitengewoon vroege hittegolf in Spanje: 41 graden

MADRID (ANP/DPA) - Delen van Spanje kampen met een buitengewoon vroege hittegolf. De thermometer in de stad Andujar in Andalusië gaf vrijdagmiddag 41 graden aan. Ook in andere zuidelijke steden waren er recordtemperaturen voor mei: Sevilla en Cordoba registreerden 39 graden. Op het vakantie-eiland Mallorca werd 35 graden bereikt.

8 uur geleden
Rusland: Azovstal-fabriek Marioepol volledig overgenomen

MOSKOU (ANP/RTR) - De laatste Oekraïense strijders van het Azov-regiment die zich in de staalfabriek in Marioepol hadden verschanst, hebben zich overgegeven. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA op basis van het Russische ministerie van Defensie.

8 uur geleden
België schrapt na weekend de mondkapjesplicht in ov

BRUSSEL (ANP) - De mondkapjesplicht in het Belgische openbaar vervoer wordt maandag geschrapt. Wel blijft het dragen van een mondkapje verplicht in ziekenhuizen, voor zowel het personeel als patiënt en bezoeker, heeft het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen besloten. Ook verzorgend personeel in verpleegtehuizen moet mond en neus blijven bedekken.

14 uur geleden
Regeringsploeg Macron compleet, vrouw als buitenlandminister

PARIJS (ANP) - De Franse ambassadrice in Londen, Catherine Colonna, wordt de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken. Colonna werkte onder meer in Washington en Brussel en was ambassadrice in Italië. Ze volgt Jean-Yves Le Drian op. Het kantoor van president Emmanuel Macron maakte vrijdag de nieuwe regeringsploeg bekend na diens verkiezingsoverwinning in april.

15 uur geleden