Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers VS en Rusland praten vrijdag in Genève over Oekraïne

Ministers VS en Rusland praten vrijdag in Genève over Oekraïne

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov komen vrijdag samen in Genève om de crisis rond Oekraïne te bespreken. De twee bewindslieden spraken elkaar dinsdag telefonisch.

De mededeling komt op het moment dat de Amerikaanse regering-Biden overweegt meer wapens aan Oekraïne te leveren, niet alleen om een Russische inval af te weren, maar ook om weerstand te kunnen bieden aan een Russische bezetting. Het zou zo de kosten verhogen voor de Russische president Vladimir Poetin als hij besluit tot een invasie, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het Oekraïense leger krijgt mogelijk extra munitie, mortieren, antitankraketten en luchtafweerraketsystemen, die waarschijnlijk van NAVO-bondgenoten zullen komen.

Volgens bronnen van CNN weerspiegelt het plan een gevoel van pessimisme in Washington na de diplomatieke besprekingen vorige week met de Russen, die geen doorbraak opleverden. Ook zou Rusland de afgelopen dagen het aantal strijdkrachten hebben opgeschroefd.

Troepenmacht opgesteld

Rusland heeft een grote troepenmacht bij de grens met Oekraïne opgesteld, maar ontkent het buurland te willen binnenvallen. Moskou meent dat de VS en andere NAVO-landen de veiligheid in Oost-Europa in gevaar brengen. Rusland wil onder meer harde garanties dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De VS hebben de Russische eisen al afgewezen, maar hopen een middenweg te vinden.

De Russische minister Lavrov had voor zijn gesprek met Blinken een ontmoeting met zijn nieuwe Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock. Blinken is woensdag in Kiev en donderdag in Berlijn voor gesprekken met bondgenoten. Hij zegt over de nieuwe gespreksronde dat de NAVO en Europese partners inclusief Oekraïne erbij worden betrokken. Hij zal volgens een woordvoerder opnieuw aandringen op afbouw van de spanningen. Lavrov zei de Amerikaanse inspanningen om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen te verwelkomen.

Meer uit Buitenland

Israël en Hamas nog oneens over nieuwe Hamas-lijst met gijzelaars

TEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.

1 uur geleden
VS-diplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger (100) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

2 uur geleden
Blinken in Israël voor besprekingen met Israëli's en Palestijnen

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.

5 uur geleden
Qatar: Nederlandse gijzelaar vrijgelaten door Hamas

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft woensdag een Nederlandse gijzelaar vrijgelaten, meldt bemiddelaar Qatar. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlandse gijzelaar die werd vastgehouden in de Gazastrook.

7 uur geleden
Hamas draagt veertien gijzelaars over aan Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft veertien gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het zou gaan om tien Israëlische burgers, van wie een ook een Nederlands paspoort heeft, en vier Thaise burgers. Het Israëlische leger bevestigt dat de veertien mensen onderweg zijn naar Israël.

7 uur geleden
Rusland zegt klein dorp bij Bachmoet te hebben veroverd

CHROMOVE (ANP/DPA) - De Russische krijgsmacht zegt een klein dorp in de buurt van Bachmoet te hebben veroverd. Ze zouden nu heel Chromove, of Artemivske in het Russisch, in handen hebben.

8 uur geleden
Drie Gazanen gedood die volgens Israël bestand schonden

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen hebben drie gewapende mannen in de Gazastrook gedood omdat zij het tijdelijke bestand zouden hebben geschonden, schrijft de nieuwssite The Times of Israel. Woordvoerder Daniel Hagari van de Israëlische krijgsmacht zegt dat de Palestijnen een "bedreiging" voor de troepen vormden.

9 uur geleden