
Ministers praten met burgemeesters en XR over demonstratierecht
DEN HAAG (ANP) - In hoeverre is het maatschappelijk aanvaardbaar dat demonstraties de openbare orde verstoren en op welke manier kan de overheid hier al dan niet tegen optreden? Deze vragen staan centraal in de gesprekken die de ministers David van Weel (Justitie) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) gaan voeren met onder meer maatschappelijke organisaties, burgemeesters en ook met actiegroepen. Van Weel trapte dinsdag de reeks af met een gesprek met de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Later staat Extinction Rebellion (XR) op de planning, de klimaatgroep die soms snelwegen bezet houdt.
Demonstreren is een grondrecht en het is aan de overheid om dat te faciliteren en te beschermen. De afgelopen periode is meermaals de wet overtreden tijdens acties, zoals de blokkades van wegen door boeren of klimaatactivisten. Tegelijk is er verzet tegen het optreden van de politie als die ordeverstorende acties beëindigt. Ook advocaten en deskundigen maken zich druk om een mogelijke inperking van het demonstratierecht. Volgens de ministers is het wenselijk om scherper onderscheid te maken tussen vreedzame acties en acties die de orde verstoren of waar mensen last van ondervinden. Dit laatste is slecht voor het draagvlak in de maatschappij voor demonstraties, vindt het kabinet.
Het kabinet heeft ook een onderzoek naar het demonstratierecht uitgezet bij het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Samen met de uitkomst van de gesprekken willen de ministers kijken naar het beleid.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters hebben maandag aan het begin van de avond voor de pers geposeerd in de tuin van Paleis Huis ten Bosch. De familie koos voornamelijk voor schaduwrijke plekken onder de bomen. Ook hondje Mambo was weer bij.
8 uur geleden