Ministers praten met burgemeesters en XR over demonstratierecht
DEN HAAG (ANP) - In hoeverre is het maatschappelijk aanvaardbaar dat demonstraties de openbare orde verstoren en op welke manier kan de overheid hier al dan niet tegen optreden? Deze vragen staan centraal in de gesprekken die de ministers David van Weel (Justitie) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) gaan voeren met onder meer maatschappelijke organisaties, burgemeesters en ook met actiegroepen. Van Weel trapte dinsdag de reeks af met een gesprek met de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Later staat Extinction Rebellion (XR) op de planning, de klimaatgroep die soms snelwegen bezet houdt.
Demonstreren is een grondrecht en het is aan de overheid om dat te faciliteren en te beschermen. De afgelopen periode is meermaals de wet overtreden tijdens acties, zoals de blokkades van wegen door boeren of klimaatactivisten. Tegelijk is er verzet tegen het optreden van de politie als die ordeverstorende acties beëindigt. Ook advocaten en deskundigen maken zich druk om een mogelijke inperking van het demonstratierecht. Volgens de ministers is het wenselijk om scherper onderscheid te maken tussen vreedzame acties en acties die de orde verstoren of waar mensen last van ondervinden. Dit laatste is slecht voor het draagvlak in de maatschappij voor demonstraties, vindt het kabinet.
Het kabinet heeft ook een onderzoek naar het demonstratierecht uitgezet bij het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Samen met de uitkomst van de gesprekken willen de ministers kijken naar het beleid.
Meer uit Binnenland
'S-HEERENBERG (ANP) - De gemeenteraad van Montferland heeft het zogeheten "communicatie- en participatieplan" over de opvang van asielzoekers donderdagavond met een ruime meerderheid goedgekeurd. In dat plan staat onder meer beschreven hoe Montferland inwoners laat meepraten bij het realiseren van een asielzoekerscentrum. De asielplannen zorgden vorige week voor onrust in de Gelderse gemeente.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.
14 uur geleden