Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers moeten binnen 3 weken uitvoeringsplanning presenteren

Ministers moeten binnen 3 weken uitvoeringsplanning presenteren

DEN HAAG (ANP) - De bewindspersonen die plannen uit het regeerakkoord verder moeten uitwerken, komen binnen drie weken met een tijdlijn hiervan. Rutte zegde zo'n "planning van de planning" toe in het debat over de regeringsverklaring.

Onder anderen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil weten van de nieuwe bewindslieden "wat wij wanneer kunnen verwachten". De Kamer kan de ministers en staatssecretarissen dan beter controleren. In het verleden voelden Kamerleden zich soms overvallen door grootse plannen van het kabinet die uit het niets leken te komen. Dan heeft de Kamer minder tijd zich goed in te lezen en kritische vragen te stellen over de voornemens.

Het coalitieakkoord van Rutte IV staat vol met plannen, maar de uitwerking van een aantal belangrijke ambities moeten nog komen. De invulling van deze plannen wordt ook onder het mom van een nieuwe politieke cultuur opengelaten, zodat bijvoorbeeld de Kamer kan meepraten over de voorstellen.

Onder meer op het gebied van klimaat, de toeslagen en stikstof zijn de plannen nog niet ver gevorderd. Het nieuwe kabinet wil bijvoorbeeld geld stoppen in fondsen om de uitstoot van CO2 en de neerslag van stikstof te verminderen. Maar welke maatregelen daarmee precies worden gefinancierd, is nog erg onduidelijk. De oppositie is kritisch op deze werkwijze, en is bang dat de miljarden verdwijnen zonder significante resultaten.

Meer uit Politiek

Bouw hekelt 'krampachtig' kabinet, wil snel begin uitkoop boeren

AMSTERDAM (ANP) - Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier "onnodig krampachtig reageert" op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen", zegt een woordvoerder.

21 uur geleden
Farmers Defence Force: Rutte schuift vooruit en doet niets

DEN HAAG (ANP) - "Rutte schuift de stikstofproblematiek vooruit en doet niets. Je kunt er heel weinig mee." Zo reageert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) zaterdag op de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. "Iedereen zit nu vast", stelt ze.

22 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

1 dag geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

1 dag geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

1 dag geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

1 dag geleden