Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers moeten binnen 3 weken uitvoeringsplanning presenteren

Ministers moeten binnen 3 weken uitvoeringsplanning presenteren

DEN HAAG (ANP) - De bewindspersonen die plannen uit het regeerakkoord verder moeten uitwerken, komen binnen drie weken met een tijdlijn hiervan. Rutte zegde zo'n "planning van de planning" toe in het debat over de regeringsverklaring.

Onder anderen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil weten van de nieuwe bewindslieden "wat wij wanneer kunnen verwachten". De Kamer kan de ministers en staatssecretarissen dan beter controleren. In het verleden voelden Kamerleden zich soms overvallen door grootse plannen van het kabinet die uit het niets leken te komen. Dan heeft de Kamer minder tijd zich goed in te lezen en kritische vragen te stellen over de voornemens.

Het coalitieakkoord van Rutte IV staat vol met plannen, maar de uitwerking van een aantal belangrijke ambities moeten nog komen. De invulling van deze plannen wordt ook onder het mom van een nieuwe politieke cultuur opengelaten, zodat bijvoorbeeld de Kamer kan meepraten over de voorstellen.

Onder meer op het gebied van klimaat, de toeslagen en stikstof zijn de plannen nog niet ver gevorderd. Het nieuwe kabinet wil bijvoorbeeld geld stoppen in fondsen om de uitstoot van CO2 en de neerslag van stikstof te verminderen. Maar welke maatregelen daarmee precies worden gefinancierd, is nog erg onduidelijk. De oppositie is kritisch op deze werkwijze, en is bang dat de miljarden verdwijnen zonder significante resultaten.

Meer uit Politiek

Schouten heeft nog 'grote zorgen' over aantal mensen met schulden

DEN HAAG (ANP) - Scheidend minister Carola Schouten (Armoedebeleid) vindt dat het nu demissionaire kabinet "mooie resultaten" heeft behaald bij de aanpak van geldzorgen en schulden. Dat schrijft ze in een voortgangsrapportage. Toch maakt ze zich nog "grote zorgen" over het aantal mensen dat schulden heeft, met name jongeren.

9 minuten geleden
Kamer zet 130 op snelweg op losse schroeven: eerst boeren helpen

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op de snelweg is verder op losse schroeven komen te staan. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat eerst alle boeren die onterecht geen natuurvergunning hebben worden gelegaliseerd. Ook moeten eerst garnalenvissers een natuurvergunning krijgen. Coalitiepartijen VVD en NSC steunden de motie, die werd ingediend door de ChristenUnie en het CDA.

22 minuten geleden
Lang applaus in Kamer om verblijfsregeling voor Surinamers

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft vanaf de publieke tribune lang applaus geklonken na het aannemen van een motie om een verblijfsregeling voor Surinamers in te stellen. Een ruime Kamermeerderheid wil zo'n regeling voor honderden Surinamers die al jaren ongedocumenteerd in Nederland wonen.

34 minuten geleden
Kamermeerderheid wil geen 'omvolking' meer horen in debatten

DEN HAAG (ANP) - Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om "racistische omvolkingstheorieën" te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het adres van Kamervoorzitter Martin Bosma kreeg ook de steun van de PVV. De motie is pikant omdat PVV'er Bosma zelf meermaals over omvolking heeft gesproken in Kamerdebatten. Zijn partijgenoot en aspirant-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) nam maandag "volledig afstand" van uitspraken die ze hierover heeft gedaan in de Eerste Kamer.

40 minuten geleden
Slavernijherdenking is laatste publieke optreden premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van het Nederlandse slavernijverleden aanstaande maandag wordt het laatste publieke optreden van Mark Rutte als minister-president, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De dag daarna, op 2 juli, staat het nieuwe kabinet op het bordes.

53 minuten geleden
Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

DEN HAAG (ANP) - De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via de media veel te hoge aantallen heeft verspreid over erkende vluchtelingen die (verre) familieleden laten overkomen. Bovendien heeft ze dat onjuiste beeld maandenlang laten bestaan. Tijdens het debat vorige week gaf de minister toe dat ze een fout had gemaakt, maar ze weigerde hiervoor excuses te maken.

1 uur geleden
Wilders over wethouder Amsterdam: met weglopen schiet je niets op

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het jammer dat de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink per direct stopt als voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), omdat hij niet wil samenwerken met de PVV. Die commissie houdt zich bezig met het vinden van noodopvangplekken voor asielzoekers en huisvesting voor statushouders.

1 uur geleden